Begynder-racercykel: 5 gode begynder-modeller til dig, der vil i gang med at cykle

6 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Skal du investere i din første racercykel? Så er det en god idé at vælge en begynder-racercykel, som egner sig til dig, der endnu ikke har opbygget nok erfaring til, at du vil investere i en af de helt dyre modeller. Vi har samlet 5 begynder-racercykler, som sikrer dig en god start på dit cykeleventyr, men som samtidig ikke sprænger budgettet.

Hvilken begynder-racercykel skal jeg vælge?

Er du i tvivl om, hvilken racercykel du skal vælge, hvis du netop har fået interesse for cykelsporten? Det kan også være, at du bare er på udkig efter en god begynder-racercykel, som kan fragte dig sikkert frem og tilbage fra arbejde. Uanset hvad, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige racercykel.

Det bedste, du kan gøre, før du køber en begynder-racercykel, er at overveje, hvad dit behov er. Hvor langt planlægger du eksempelvis at cykle, og hvor meget er du villig til at betale for en begynder-racercykel? Det er spørgsmål, som er væsentlige, når det kommer til at vælge den helt rigtige model til netop dit behov.

Hvad er en god begynder-racercykel?

Hvis du har besluttet dig for, at du vil investere i din allerførste racercykel, så er der mange aspekter, du skal have med i dine overvejelser. Det første, du skal overveje, er, hvor meget du er villig til at give for din begynder-racercykel. De bedste modeller er carbon-racercykler, men de koster også mere.

Derfor kan det være en fordel at vælge en model i aluminium, som dog ikke giver dig helt den samme kørekomfort. Du ofrer således noget af komforten, når du vælger en aluminium-racercykel, men til gengæld er de ofte mellem 3.000-5.000 kr. billigere, afhængigt af hvilken model du vælger.

Du får mere komfort, når du vælger en carbon-racercykel, da kulfiber (som er den danske betegnelse for carbon) er mere stødabsorberende og vejer mindre. Til gengæld er der de seneste år sket en stor udvikling, så aluminium-racercykler faktisk vejer væsentligt mindre end før i tiden, og derfor er forskellen ikke helt så markant som tidligere.

Bedste begynder-racercykel
Specialized Allez E5 Elite 2023 - Sort
Specialized Allez E5 Elite 2023 – Sort
  • Perfekt til begyndere
  • Stel i aluminium og forgaffel i carbon
  • Fornuftigt prisniveau
  • Leveres 100% samlet
14.249 kr.
Levering fra 249 kr.

Du kan også vælge at indgå et kompromis, hvor du vælger en cykel med et stel af aluminium og forgaffel i carbon – eksempelvis Specialized Allez, som tager det begge fra begge verdener. Carbon-forgaflen giver dig god komfort, fordi den tager stød og vibrationer, når du kører på vejen.

Derfor er Specialized Allez på mange måder en fornuftig begynder-racercykel, hvor du ikke skal op med den helt store pengepung, men samtidig ikke skal gå lige så meget på kompromis, som hvis du valgte en decideret aluminium-racercykel. Dermed ikke sagt, at du for alt i verden skal undgå aluminium, da du sagtens kan få fornuftige begynder-racercykler i aluminium, som dækker de fleste behov.

De 5 bedste begynder-racercykler

Bedste begynder-racercykel
Specialized Allez E5 Elite 2023 - Sort
Specialized Allez E5 Elite 2023 – Sort
  • Perfekt til begyndere
  • Stel i aluminium og forgaffel i carbon
  • Fornuftigt prisniveau
  • Leveres 100% samlet
14.249 kr.
Levering fra 249 kr.
#2: Fornuftigt valg til prisen
Cannondale CAAD Optimo 1 2022 - Blå
Cannondale CAAD Optimo 1 2022 – Blå
  • Prisvindende ingeniørkunst fra Connecticut
  • 2022-model
  • Udvendige gear
  • Fælgbremse
11.999 kr.
Levering fra 249 kr.
#3: Bedste premium-valg
Cannondale Topstone 2 2022 - Blå
Cannondale Topstone 2 2022 – Blå
  • Prisvindende ingeniørkunst fra Connecticut
  • 2022-model
  • Udvendige gear
  • Skivebremse
15.999 kr.
Levering fra 249 kr.
-15%
#4: Bedste gravel
Scott Speedster Gravel 20 2022
Scott Speedster Gravel 20 2022
  • Verdensklasse fra USA
  • 2022-model
  • Udvendige gear
  • Skivebremse
14.449 kr. 16.999 kr.
Du sparer 15% lige nu.
#5: Carbonracer til begyndere
Principia Evolution C6.7 Tri Ultegra 22g - KAMPAGNE
Principia Evolution C6.7 Tri Ultegra 22g – KAMPAGNE
  • Dansk passion og kvalitet til de seriøse
  • 2017-model
  • Udvendige gear
  • Fælgbremse
19.999 kr.
Levering fra 249 kr.

Hvilke gear skal en begynder-racercykel have?

Som begynder er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilket udstyr din begynder-racercykel bliver leveret med. Du skal ikke nødvendigvis gå efter de allerbedste, når det kommer gear og bremser, men det er samtidig heller ikke nogen god idé at lade dig nøjes med de billigste modeller.

Hvis du allerede nu ved, at du kommer til at bruge din nye begynder-racercykel flittigt, så er det dog særligt vigtigt at være opmærksom på bremserne, da særligt gear og bremser bliver udsat for slid. Derfor er det også her, du vil kunne mærke den mest markante forskel, når det kommer til kvalitet, hvis du bruger din nye begynder-racercykel flittigt.

Når det kommer til racercykler, så er det den japanske producent Shimano, der står for at udvikle gear og bremser. Du kan vælge mellem mange forskellige kvalitetsniveauer, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvad du har brug for. Som udgangspunkt bør du dog som minimum gå efter geargrupperne Tiagra eller 105, når du skal have en begynder-racercykel..

Vælger du disse modeller, vil kvaliteten være betragteligt højere end på de billigere geargrupper, og det vil du kunne mærke på sigt. Derfor er det bedre at komme problemerne i forkøbet ved at investere i kvalitet til at starte med, for ellers vil der ikke gå længe, før geargrupperne bliver slidte, og det påvirker køreglæden.

Ofte starter begynder-racercykler med udstyr i denne klasse fra omkring 6.500 kr. og opefter. Når det kommer til prisen, er det dog særligt begynder-racercyklens brand, der er den afgørende faktor. Eksempelvis kan du ofte få Giant, Scott og Bianchi billigere end tilsvarende modeller fra high-end mærker som eksempelvis BMC, Cannondale og Specialized.

Hvis du er i tvivl om, hvilken begynder-racercykel du skal vælge, så er det altid en god idé at prøve flere forskellige modeller på egen hånd. Hvis du ikke har kørt på en racercykel før, vil det være svært at vurdere, om én model er bedre end en anden, medmindre du prøver dem begge, så du kan sammenligne køreoplevelsen.

Løft niveauet med en carbon-racercykel

Hvis du vil gå et trin op, og du ikke har noget imod, at det koster lidt mere, så er en racercykel med carbonstel det essentielle valg. Her får du en markant lettere cykel, som samtidig er væsentligt mere behagelig at køre på end en model med aluminiumsstel – og det er der en helt særlig grund til.

En carbonramme er mere komfortabel at køre på, fordi du kan få bagstellet er mere fleksibelt, og dermed opnår du en bedre affjedring. Det betyder, at stellet er mere stødabsorberende, hvilket giver dig en mere behagelig cykeltur. Omvendt kan carbonstellet også gøres stivere i krankområdet samt omkring styret, så cyklen bliver utroligt præcis i både kraftoverførslen og styringen.

Betyder det så, at du bør købe en racercykel med carbon-stel, når du skal have en begynder-racercykel? Slet ikke. Faktisk bør du ikke vælge en model i carbon, hvis du er på udkig efter en begynder-racercykel. Carbon er langt dyrere, og hvis du er nybegynder og blot vil prøve kræfter med cykelsport, så ophøjer prisen ikke nødvendigvis fordelene.

Du får derfor langt mere udstyr for pengene, hvis du vælger en begynder-racercykel i aluminium – eller en kombination, hvor forgaflen er fremstillet af carbon. Det vil spare dig for mange penge, og så kan du altid spare op til en dyrere model i carbon, når din begynder-racercykel i aluminium ikke længere er tilstrækkelig.