SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Hvor hurtigt kører en elcykel? Bliv klogere på el-cyklers hastighed her

5 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Har du nogensinde undret dig over, hvor hurtigt en elcykel kører? I princippet kan de køre så hurtigt, som du vil have den til, men problemet er bare, at det ikke er lovligt. I Danmark findes der to typer af elcykler, som er lovlige, og de har forskellige hastighedsgrænser. Men de almindelige elcykler kører med en topfart på 25 km/t. Bliv klogere på el-cyklers hastighed her.

Hvor hurtigt kører en elcykel?

En elcykel kan som udgangspunkt køre 25 km/t med motorkraft. Som nævnt, findes der dog to former for elcykler i Danmark – den almindelige elcykel og den type af elcykler, som hedder Speed Pedelec, der kan køre væsentligt hurtigere. De almindelige elcykler har én tophastighed, som befinder sig væsentligt under deres hurtigere sidestykke, Speed Pedelec.

Så hurtigt må de to typer af elcykler køre:

  • Almindelig elcykel: 25 km/t
  • Speed Pedelec elcykel: 45 km/t

En almindelig elcykel bliver i princippet betegnet som en almindelig cykel. Derfor har den en maksimal hastighed på 25 km/t, hvilket gør, at den må køre på cykelstien sammen med de øvrige cyklister. Det må Speed Pedelec-elcyklen som udgangspunkt også, men der er her tale om en forsøgsordning, fordi de kan køre væsentligt hurtigere.

Du kan læse mere om Speed Pedelecs her.

Hvordan fungerer en elcykel?

En elcykel fungerer i modsætning til en almindelig cykel ved, at den har en motor, som gør, at du får trædeassistance. Det betyder altså, at motoren går i gang, når du begynder at træde i pedalerne. Dermed hjælper du både batteri og motor med at give ekstra kraftoverførsel, når du cykler, og så kræver det mindre kræfter at opnå fart.

Hastighederne på henholdsvis 25 og 45 km/t indikerer altså, hvilken hastighed elcyklernes motor maksimalt må hjælpe til ved. Hvis du overstiger de pågældende fartgrænser, så slår motoren fra, så du ikke længere får assistance, når du træder i pedalerne. Du kan derfor godt opnå en højere fart – dog uden motorhjælp.

Det er derfor udelukkende den kraftoverførsel, som du selv lægger i pedalerne, der får dig frem, når du overstiger den maksimale hastighedsgrænse. Der er derfor i princippet ikke nogen begrænsninger for, hvor hurtigt din elcykel kører. Det handler nemlig udelukkende om, hvor hårdt du selv kan træde til.

Hvilken motor skal jeg vælge til min elcykel?

Du kan vælge mellem flere forskellige typer af motorer til din elcykel, og foruden deres kapacitet og kraft, så er det placeringen der definerer, hvilken type motor der er tale om. Hos Bikeland anbefaler vi generelt, at du vælger en elcykel, som er udstyret med det, der hedder en centermotor.

Denne type motor er placeret i cyklens krank. En centermotor er momentdrevet, og den tilpasser løbende effekten, afhængigt af hvor hårdt og hurtigt du træder i pedalerne. I princippet skal du blot træde lige så hurtigt som på en almindelig cykel, men forskellen er, at du får assistance fra motoren, så du opnår en højere fart.

Du kan dog også vælge en frontmotor, som generelt giver dig mere motorhjælp. Du skal ikke bruge lige så mange kræfter, når du træder i pedalerne, men til gengæld virker det ikke lige så meget som en almindelig cykel. Frontmotor er typisk lettere og mere elegant end en centermotor, og det er derfor en smagssag, hvad du skal vælge.

Du kan læse mere forskellen på frontmotor og centermotor her.

Hvor langt kan jeg køre på en opladning?

Når du køber en elcykel, skal du ikke udelukkende være opmærksom på, hvilken type motor du vælger. Du skal også være opmærksom på batteriet, for det er i høj grad batteriets kapacitet, der er afgørende for, hvor langt du kan cykle på en enkelt opladning. Et batteri er typisk på 250-300 watt – og det giver dig en rækkevidde på 35-45 kilometer.

Dette er dog ren motorkraft. Hvis du selv hjælper med at træde i pedalerne, så kan du godt få rækkevidden op på flere kilometer, men det betyder dog alligevel, at motoren vil slå fra efter maksimalt 80 kilometer i de fleste tilfælde. Hvis du vil have en højere rækkevidde, så skal du vælge et større batteri.

Vælger du eksempelvis et batteri med en kapacitet på 500 watt, så vil du kunne få en rækkevidde på omkring 65 kilometer afhængigt af vindmodstand og terræn. På enkelte typer af batterier og motorer kan du nå en rækkevidde på helt op til 200 kilometer, men her betaler du også en ekstra høj pris.

Her kan du læse mere om, hvilken elcykel du skal vælge.