SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Carbon-racercykler: Her er 5 letvægtsmodeller, der sikrer høj fart på landevejene

7 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Leder du efter en carbon-racercykel? Vi har fundet 5 letvægtsmodeller, som sikrer dig ultimativ komfort og høj fart på landevejene. Ud for hver model kan du se fordele og ulemper samt en grundig beskrivelse, der klæder dig på til at vælge den carbon-racercykel, som indfrier dine behov bedst. Se købsguiden her – og find din nye carbon-racercykel.

Hvorfor vælge en carbon-racercykel?

Carbon eller kulfiber, som det hedder på dansk, er lettere end aluminium, hvilket gør carbon-racercykler markant lettere end tilsvarende modeller i aluminium. Den helt store fordel er dog, at carbon er et utroligt alsidigt materiale. Carbon kan sammensættes nøjagtigt, som producenten ønsker det.

Et carbonstel kan både være stivere, mere hårdført og bedre affjedret end eksempelvis et aluminiumstel, og dermed får du som cykelrytter – eller bare almindelig cyklist – den bedst mulige oplevelse, når du cykler på en carbon-racercykel. Det betyder dog også, at der kan være stor forskel på carbon-racercykler.

Nogle carbon-racercykler er designet, så stellet er så stift som muligt, så du er sikret maksimal kraftoverførsel. Andre carbon-racercykler er derimod designet med større vægt på komforten, så du bliver sikret en mere behagelig cykeltur. Det er derfor ikke alle carbon-racercykler, som har samme egenskaber.

Forskellene kan være markante, men i de fleste tilfælde forsøger producenten af finde den gyldne balance mellem komfort, vægt og stivhed, så det hele går op i en højere enhed. Du bør altså være opmærksom på, hvorvidt du vægter komfort over fart eller omvendt, før du køber en carbon-racercykel.

5 udvalgte carbon-racercykler

-29%
#1: Vores topvalg
Giant TCR Advanced 1 Disc-Pro Compact 2022 - Sort/Grå/Sølv
Giant TCR Advanced 1 Disc-Pro Compact 2022 – Sort/Grå/Sølv
 • Håndværk og teknologi fra verdens største producent
 • 2022-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
17.099 kr. 23.999 kr.
Du sparer 29% lige nu.
#2: Alsidig carboncykel
Scott Foil RC 10 2022
Scott Foil RC 10 2022
 • Verdensklasse fra USA
 • 2022-model
 • Udvendige gear , elektronisk
 • Skivebremse
49.999 kr.
Levering fra 249 kr.
-25%
#4: Bedste premium valg
Scott Addict RC 20 2022
Scott Addict RC 20 2022
 • Verdensklasse fra USA
 • 2022-model
 • Udvendige gear , elektronisk
 • Skivebremse
31.499 kr. 41.999 kr.
Du sparer 25% lige nu.
-2720 kr.
#4: Elegant og let racer
Cannondale SuperSix EVO Carbon Disc 105 2022 - Sort
Cannondale SuperSix EVO Carbon Disc 105 2022 – Sort
 • Prisvindende ingeniørkunst fra Connecticut
 • 2022-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
24.479 kr. 27.199 kr.
Du sparer 10% lige nu.
-25%
#5: Prisvenlig model
Giant Liv Langma Advanced 1 Disc 2022 - Blå
Giant Liv Langma Advanced 1 Disc 2022 – Blå
 • Håndværk og teknologi fra verdens største producent
 • 2022-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
17.899 kr. 23.999 kr.
Du sparer 25% lige nu.

Hvad er forskellen på carbon og aluminium?

Når du skal købe en racercykel, står du over for et klassisk dilemma, for skal du vælge et stel af carbon eller aluminium? Hvis du vil træffe en beslutning på et oplyst grundlag, kræver det, at du sætter dig grundigt ind i, hvad der adskiller de to materialer fra hinanden. På den måde er du sikker på, at du vælger den rigtige racercykel til dit behov.

Den mest markante forskel på carbon-racercykler og aluminium-racercykler var før i tiden, at vægten var anderledes. Carbon er et utroligt let materiale, og selv en carbon-racercykel i den billige ende af prisskalaen kan sagtens veje under otte kilo. Dog er aluminium-racercykler i dag også blevet betydeligt lettere.

Samtidig er det værd at være opmærksom på, at vægten absolut ikke er alt. Den største forskel ligger i selve køreoplevelse, hvor en carbon-racercykel i langt de fleste tilfælde vil føles både stivere og mere livlig end eksempelvis en racercykel i aluminium. Det kan være svært at forklare, men når først, du har prøvet begge dele, så vil du ikke være i tvivl.

En anden fordel ved carbon-racercykler er, at de ofte er mere komfortable. Det skyldes, at carbon som materiale også virker stødabsorberende. Derfor vil du opleve, at du på en carbon-racercykel vil være i stand til at cykle længere uden ubehag, hvis man sammenligner med en tilsvarende model med aluminiumsstel.

Carbon-racercykel
En carbon-racercykel er let og mere fleksibel end en racercykel i aluminium.

Carbon-racercykler er dyrere, men også lettere

Selvom det alt sammen lyder godt, så er der altså også en hage ved at vælge en carbon-racercykel. Du får mange fordele, og carbon-racercykler er både mere behagelige at køre på, stellet er lettere, og du kan få mere fart på. Til gengæld er de også væsentligt dyrere end aluminiums-racercykler.

En carbon-racercykel er altså ikke nogen billig cykel, og det skyldes, at udviklingen og produktionen af en cykel i kulfiber er mere omfattende, ligesom materialet ligeledes er dyrere end aluminium. Typisk skal du regne med, at en carbon-racercykel koster omkring 3.000-5.000 kr. mere end en tilsvarende model i aluminium.

Det gælder også, selvom der medfølger det samme udstyr til de to cykler. Derfor vil en aluminiumscykel i samme prisklasse som en carbon-racercykel ofte have mere og bedre udstyr, hvilket kan være fornuftigt at have med i dine overvejelser. I mange tilfælde er en carbon-racercykel dog et bedre valg, hvilket især gør sig gældende, hvis du anvender den ofte.

Du får mere komfort for pengene med carbon

En aluminiums-racercykel kan i mange tilfælde være et fornuftigt alternativ til en carbon-racercykel, men det kræver, at du er villig til at gå en smule på kompromis. Aluminium er også et stift og stærkt materiale, og den er mindre sårbar over for et cykelstyrt end en carbon-cykel.

Selvom aluminium-cykler er blevet lettere med årene, betyder det dog ikke, at de kommer ned i samme vægtklasse som carbon-modellerne. Du skal som udgangspunkt regne med, at du skal lægge minimum 500 gram til vægten i forhold til en carbon-racercykel, men den specifikke vægt afhænger af model og størrelse.

Den største ulempe ved at vælge en racercykel i aluminium frem for en carbon-racercykel er, at du ofrer noget af komforten. Aluminium giver ikke efter på samme måde, som det er tilfældet med carbon. Døjer du med rygsmerter, eller har du andre småskavanker, så kan det i mange tilfælde være fornuftigt at ofre lidt mere for en carbon-racercykel, som til gengæld giver dig mere komfort.

Overvejelser før køb af carbon-racercykel

Før du køber en carbon-racercykel, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvad der adskiller de enkelte modeller fra hinanden. Samtidig skal du gøre dig overvejelser om, hvilket behov du har, så du er sikker på, at du ender med at vælge en carbon-racercykel, som lever op til dine forventninger.

Først og fremmest er det dog væsentligt, at du sætter dig ind i, om du overhovedet har behov for en carbon-racercykel. Rammematerialet har stor betydning for, hvordan køreoplevelsen bliver, og en ramme i carbon appellerer til dig, der ønsker den letteste og mest holdbare løsning, og ikke har noget imod, at det koster ekstra.

Carbon bliver brugt til at fremstille racercykler, som anvendes i de professionelle rækker. Aluminiumsrammer er derimod velegnet til dig, der bare cykler for sjov, men ikke har noget behov for at være den hurtigste. Det er et populært materiale, fordi det er let og billigt, og dermed er det det oplagt materiale til en begynder-racercykel.

Du kan også vælge titanium, som dog også er et dyrt rammemateriale, men det bliver primært brugt på high-end landevejscykler og cross-country mountainbikes. Det fungerer som en fremragende støddæmper, men til gengæld er det ofte markant dyrere end både carbon og aluminium.

Hvilken størrelse carbon-racercykel skal jeg vælge?

Det er ikke ligegyldigt, hvilken størrelse racercykel du vælger. Den rigtige rammestørrelse har betydelig indflydelse på køreoplevelsen, og du bør derfor sikre dig, at du vælger den rigtige størrelse. Vælger du en for stor eller for lille ramme, vil det gå ud over din køreoplevelsen, som ikke bliver nær som komfortabel. Du kan finde mere information her.

Det nemmeste og hurtigste, når du skal vurdere, hvor stor en cykel du skal vælge, er at tage udgangspunkt i din højde. Jo højere du er, desto større skal din carbon-racercykel være. Så enkelt er det faktisk. Herudover skal du også overveje cyklens rækkevidde, da racercykler, som er beregnet til løb, har et større ‘reach-design’.

Det sikrer, at din kropsholdning er lavere, så du kan bevæge dig mere aerodynamisk. Kan du ikke bukke, uden at du strækker dig, så er din ramme for stor. Det er ikke tilrådeligt, at du skal bukke dig ned over styret, for det betyder, at rammestørrelsen er for lille til din krop. Det er derfor en god idé at prøve cyklen, før du køber den.