Krankboks

Substantiv Fælleskøn
Bøjning -en, -e, -ene
En krankboks er en del af cyklens drivsystem, som forbinder pedalarmene med cyklens kæde og gear.

En krankboks en af de vigtigste komponenter på en cykel. Det er nemlig krankboksen, som forbinder cyklens krankarmene med cyklens stel. Krankboksen er placeret midt på cyklens ramme mellem pedalarmene, og den består af et sæt lejer, der gør det muligt for krankarmene at dreje frit omkring akslen, hvilket resulterer i, at cyklen drives fremad, når du træder i pedalerne.

Herudover sørger krankboksen også for at forbinde krankarmene til cyklens ramme på en stabil måde, så cyklens kraft kan overføres effektivt til hjulene. Der findes forskellige typer af krankbokse, og du skal derfor være sikker på, at den krankboks, du vælger, passer til din cykel, hvis den skal udskiftes. Det følger der en guide til herunder.

Hvilken krankboks skal jeg vælge?

Det er vigtigt at vedligeholde krankboksen regelmæssigt, da den bliver udsat for høje belastninger og slid, når du cykler. Et slidt eller defekt krankboks kan betyde, at din cykel får en dårligere ydeevne, eller at den ryster, når du cykler – og det kan medføre alvorlig risiko, når du færdes i trafikken.

Som nævnt, skal du være opmærksom på, at den krankboks, du køber, passer til din cykel, hvis den nuværende er defekt. Det er relativt nemt at udskifte krankboksen, men hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, eller hvilken du skal vælge, så er det en god idé at tage din cykel forbi en professionel cykelsmed.

Du skal være opmærksom på følgende, når du skal købe ny kranboks:

  1. Gevind: Hvis du vil finde ud af, hvilket gevind din cykel anvender, så skal du tjekke, hvad der står på din nuværende krankboks. Står der eksempelvis ‘1.37x24T’, så er der tale om et BSA-gevind (BSA står for Birmingham Small Arms), mens ‘står der ’36x24T’ indikerer, at der er tale om et ITA-gevind.
  2. Akselbredde: Du skal også kende bredden på den aksel, som går gennem krankboksen. Dette er essentielt, da du ellers risikerer at købe en krankboks, som enten er for stor eller lille. Derfor bør du måle den fulde længde på den nuværende krankboks, så du kan købe en, der matcher.

Herudover er det vigtigt, at du undersøger indbygningsbredden på cyklens krankhus. Har du en almindelig, klassisk hverdagscykel eller en racercykel, så vil bredden typisk være 68 millimeter, mens mountainbikes typisk har en bredde på 73 millimeter.

Nyttig viden om krankbokse

Hvordan finder jeg den rigtige krankboks?

Når du skal udskifte den eksisterende krankboks med en ny, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige. Her skal du blandt andet tage hensyn til følgende faktorer:

  • Cykeltype: Der findes forskellige typer krankbokse afhængigt af cykeltypen, såsom racercykler, mountainbikes eller citybikes. Sørg for at vælge en krankboks, der er specielt designet til din cykeltype.
  • Kranktype: Der er også forskellige kranktyper, såsom Shimano, SRAM eller Campagnolo, der kræver forskellige typer krankbokse. Sørg for at vælge en krankboks, der er kompatibel med din kranktype.
  • Krankakslens diameter: Målet af krankakslen er afgørende for, hvilken størrelse krankboks der er passer til din cykel. Det er vigtigt at vælge en krankboks, der passer til diameteren på krankakslen.
  • Trådtype: Nogle krankbokse er kompatible med bestemte trådtyper – eksempelvis BSA, BB30 eller Pressfit. Det er vigtigt, at du vælger en krankboks, der passer til den trådtype, du har på din cykel.

 

Hvad koster det at skifte kranken på en cykel?

Det koster ikke meget at udskifte krankboksen på din cykel, hvis du gør det selv. De koster typisk omkring 100 kr., og det er ikke noget, der kræver særligt meget erfaring. Dog er det væsentligt, at krankboksen passer til cyklen, samt at den bliver monteret korrekt.

Derfor kan det være en fordel at få en professionel cykelsmed til at udskifte den, hvis du ikke selv har erfaring på området – det koster typisk omkring 300-500 kr., men priserne varierer, afhængigt af hvilken cykelsmed du vælger.

Hvor kan jeg købe krankbokse?

Du kan købe krankbokse hos de fleste cykelforhandlere. Det gælder både fysiske forretninger og webshops. En simpel Google-søgning leder dig i den rigtige retning. Det er dog vigtigt, at du på forhånd ved, hvilken krankboks du skal bruge, så du er sikker på, at du køber den rigtige.