Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄

Pedalnøgle

Substantiv Fælleskøn
Bøjning -n, -r, -rne
Udtale [peˈdæˀlˈnʌjlə]

En pedalnøgle er et håndholdt specialværktøj, som bruges til at fjerne pedalen fra pedalarmen på en cykel. Håndtaget på en pedalnøgle er som regel langt og tyndt, med et komfortabelt greb for at gøre det behageligt og sikkert at have i hånden. Håndtaget er typisk lavet af hård plastik eller et blødt gummimateriale.

Selve skaftet på en pedalnøgle er som regel tyndt og smalt, med en flad ende, der passer ind i enden af pedalakslen. Skaftet er typisk lavet af stål eller aluminium, og det kan være belagt med en beskyttende finish for at forhindre rust og slid.

Pedalnøglen bruges ved at placere den flade ende mod enden af pedalakslen og trykke ned på håndtaget. Håndtaget på nøglen skal være vinkelret på jorden, og du skal trykke ned på det med et jævnt og fast tryk. Bevægelsen løsner pedalen fra akslen, så den kan fjernes.

Pedalnøgler bruges til at udføre lette vedligeholdelsesopgaver på en cykel, såsom at udskifte pedaler eller rengøre og smøre pedalakslerne. Der bør ligge en pedalnøgle i værktøjskassen hos alle cyklister, der selv servicerer deres cykel; en pedalnøgle i den rigtige størrelse kan hjælpe dig med at holde din cykel i god stand og dermed spare dig for en dyr tur til cykelsmeden, hvis pedalerne svigter.

Pedalnøgler findes i en række størrelser tilpasset forskellige pedalaksler. Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse nøgle til din cykel, da brug af en nøgle, der er for lille eller for stor, kan skade pedalen eller pedalakslen. Det er dog ikke noget du bør tænke videre over, hvis du har en almindelig cykel. Så skal nu nemlig bare have fat i en nøgle på 15mm. Det er stort set standard i dag. Nogle, især ældre franske cykler, kræver en 14mm nøgle – men det er efterhånden sjældent set.

Prisen for en fornuftig pedalnøgle starter omkring de 100 kr., men kan også sagtens købes langt dyrere. Som med alt andet værktøj, hænger pris og kvalitet ofte sammen – men lige præcis her behøver du ikke vælge en topmodel, da det ikke er et værktøj, der bruges i et omfang, hvor det er nødvendigt.

Nyttig viden om pedalnøgler

Kan jeg selv skifte pedalerne på min cykel?

Ja, det kan du sagtens. Med det rigtige værktøj, er det slet ikke svært at af- eller påmontere pedaler på en cykel. Afhængigt af hvilken cykeltype, der er tale om, kan der er forskel på, hvordan det gøres, men grundlæggende kræver det blot en unbrakonøgle, en pedalnøgle og en pedalaftrækker for at skifte både pedaler og pedalarme på en cykel.

Kan jeg bruge en unbrakonøgle i stedet for en pedalnøgle?

I mange tilfælde, ja. Især på nyere cykler kan det lade sig gøre, at anvende en unbrakonøgle. Problemet er dog ofte, at du ikke kan få lagt samme vægt i en unbrakonøgle som i et specialværktøj som en pedalnøgle. Det kan især være udfordrende, hvis pedalen er spændt hårdt eller rustet fast.

Hvor kan jeg købe en pedalnøgle?

Pedalnøgler er et relativt let værktøj at få fat i. Du kan købe en pedalnøgle hos cykelhandlere, samt velassorterede gør-det-selv butikker som Biltema, Thansen og jem & fix. Tit vil pedalnøgler også indgå i værktøjssæt til cykler.

Derudover forhandles pedalnøgler fra stort set alle online cykelforhandlere.