Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄
Julens bedste tilbud🎄Spar op til 50% på årets julegaver🎄Klik her og se alle juletilbud!🎄

Dunlopventil

Substantiv Fælleskøn
Bøjning -en, -er, -erne
Dunlop-ventilen er blandt de mest almindelige ventiler på cykler i Danmark.

En Dunlop-ventil er en ventil, der bliver anvendt til at holde luften i cykelslanger. Dunlop-ventiler er opkaldt efter opfinderen, den skotske cyklist John Boyd Dunlop, der også opfandt det luftfyldte cykeldæk. Tidligere var Dunlop-ventilen især udbredt i Danmark, Tyskland og Storbritannien, og den anvendes da også i dag, men dog i langt mindre grad end tidligere.

Det skyldes, at der findes langt flere forskellige cykler i dag end før i tiden. Dunlop-ventilen er stadig den ventil, der primært bliver brugt på klassiske hjulstørrelser, hvor dækkene har en bredde på 1 3/8 tommer. Andre størrelser dæk anvender i stedet Presta-ventilen, som er lettere at pumpe, fordi det er en kegleventil, der ikke anvender ventilgummi som den originale Dunlop-ventil. Herudover kan den klare højere tryk, da den er bedre til at holde på luften i dækket.

Tidligere blev luften i en Dunlop-ventil holdt inde i dækket ved hjælp af et stykke ventilgummi, men i dag anvender de fleste cykeldæk kegleventiler, som gør, at det er nemmere at pumpe cyklen. Generelt er en Dunlop-ventil bredere end en Presta-ventil, men den har samme bredde som Schrader-ventiler, der er den type ventil, som bliver brugt på de fleste biler.

Du kan anvende en cykelpumpe, der er beregnet til en Presta-ventil, til at fylde luft i et dæk, selvom det har en Dunlop-ventil, men det gælder ikke den modsatte vej. Hvis du har en cykel med en Dunlop-ventil, er det vigtigt at have den korrekte størrelse af ventilindsatsen til din luftpumpe. Hvis størrelserne ikke passer sammen, vil det ikke være muligt at pumpe luft ind i dækket.

Nyttig viden om Dunlop-ventiler

Hvordan virker Dunlop ventil?

En Dunlop-ventil fungerer ved, at en lille stift i midten af ventilen skal trykkes ned for at åbne ventilen og pumpe luft ind i cykeldækket. Når luften bliver pumpet ind i dækket, trækker en lille fjeder, der er placeret i ventilindsatsen, sig tilbage og lukker ventilen, så luften ikke siver ud igen.

Kan man selv skifte ventil på cykel?

Ja, det er muligt at skifte ventilen på en cykel. Du bør dog være opmærksom på, at det kræver en smule teknisk viden og de rigtige værktøjer. Hvis du er vant til at arbejde med cykler og har det rigtige værktøj, kan du godt skifte ventilindsatsen på din cykel selv. Hvis ikke, så bør du i stedet få en cykelsmed til det.

Hvilke ventiler findes der til cykler?

Der findes flere forskellige ventiler til cykler. Generelt er de mest udbredte ventiler i Danmark Dunlop-ventilen, Presta-ventilen og Schrader-ventilen.