Bagagebærer

Substantiv Fælleskøn
Bøjning -en, -e, -ne
Udtale [baˈgæːɕəˈbεːʌ]
Klassisk bagagebærer monteret bag på citybike.

Bagagebæreren er en anordning, der er monteret bag på en cykel, og som gør det muligt for cyklisten at transportere sin bagage på cyklen. Der findes mange forskellige typer af bagagebærere, men den mest almindelige konstruktion har en ramme af metal, der fastgøres til cykelrammen, og to eller flere støtter, der fikseres til hjulet for at bære bagagens vægt. En bagagebærer bruges ofte til at transportere tungere genstande som f.eks. dagligvarer, men kan også bruges til at transportere f.eks. cykeludstyr eller en picnicfrokost, som er upraktisk at transportere på anden vis på cyklen. Typisk vil det være muligt at fiksere bagagen med hjælp fra en fjedersmæk eller ved hjælp af en elastisk sele, så bagagen ikke falder af cyklen under kørsel.

Der findes forskellige typer bagagebærere på markedet, så det er vigtigt at vælge et, der passer bedst til dine behov. Hvis du leder efter en model, der kan bære stor vægt, skal du vælge et design med en stærk metalramme og robuste understøtninger. Hvis du er mest interesseret i at bære lettere genstande eller genstande, der ikke fylder meget, kan du vælge en model med færre eller mindre understøtninger.

Der findes der forskellige typer bagagebærere afhængigt af, hvilken type cykel du har. Hvis du f.eks. ejer en racercykel, kan du overveje at vælge en bagagebærer, der fastgøres til hjulene, så den ikke forstyrrer pedalerne. Hvis du derimod har en mountainbike, skal du hellere vælge en model, der fastgøres til stellet, så den har større sandsynlighed for at blive på plads, mens du kører i ujævnt terræn. Uanset hvilken type bagagebærer du vælger, skal du sørge for at læse vejledningen omhyggeligt før montering og installation, så du kan være sikker på, at anordningen er monteret korrekt og vil kunne bære dine ejendele sikkert.

En af fordelene ved at bruge en bagagebærer til at transportere dine ting er, at det giver dig mere frihed, mens du kører. Da bagagebæreren er fastgjort bag på din cykel, vil den ikke forstyrre dit udsyn eller distrahere dig, mens du kører. Desuden kan en bagagebærer forlænge din rækkevidde, så du kan nå steder, som du ikke kunne nå til fods. Det betyder, at en bagagebærer ofte kan være mere praktisk end andre muligheder som f.eks. en rygsæk eller taske, da den frigør dine hænder og giver dig mulighed for at køre hurtigere og mere effektivt, mens du bærer dine ejendele.

Bagagebærere er typisk formonteret på cykeltyper som citybikes og klassiske herre- eller damecykler. Uanset hvilken cykeltype du kører på, kan du dog næsten med sikkerhed tilkøbe en bagagebærer som ekstraudstyr og montere på din cykel.

Nyttig viden om bagagebærer

Kan jeg selv montere en bagagebærer?

I langt de fleste tilfælde vil det være en simpel installation, som du selv kan foretage uden brug af specialværktøj eller for meget sved på panden. Med en svensknøgle i hånden, vil du relativt hurtigt kunne fastgøre en bagagebærer til stel og baghjulsnav på din cykel.

Kan man sætte bagagebærer på en racercykel?

Det afhænger helt af den enkelte cykel og typen af bagagebærer, som du ønsker at montere. Der findes bagagebærer, som er specielt udviklet til brug på racercykler. Disse modeller vil typisk have en anden udforming og veje en del mindre end de traditionelle bagagebærere. Til gengæld kan de bruges sammen med Quick Release på baghjulet, og andre systemer, som ellers vil forhindre montering af en traditionel bagagebærer.

Hvad koster en bagagebærer?

Prisen på en bagagebærer varierer typisk mellem 150-1000 kr. inkl. extendere, låseringe og bolte. Prisen afhænger primært af bagagebærerens mærke, materiale og funktionalitet. Har du f.eks. et ønske om at få en integreret baglygte i din bagagebærer, så skal du også regne med at betale en smule mere for den. Som med alt andet cykeludstyr, findes der (næsten) altid et dyrere alternativ.

Hvor store ting må jeg fragte på min cykel?

Du må højst fragte genstande på 3 meter i længden og 1 meter i bredden. Uanset vægt og dimensioner på din bagage, skal du dog altid kunne køre sikkert og overholde færdselslovens gældende bestemmelser for cyklister.