BMX

Substantiv Fælleskøn
Bøjning -'en, -'er, -'erne
Udtale [beεmˈεks]
BMX er en forkortelse for bicycle motocross, og begrebet dækker over en actionsport, som bliver dyrket af folk over hele verden.

BMX er en cykeldisciplin, som bliver dyrket af alle aldersgrupper og færdighedsniveauer. BMX er en forkortelse for bicycle motocross, og begrebet dækker over en actionsport, som bliver dyrket af folk over hele verden. Siden sporten opstod, har den udviklet sig meget, og i dag ses den som mere end blot en sportsgren – det er en kultur og en livsstil ligesom eksempelvis skateboarding.

BMX bliver typisk udfør på små, letvægts cykler med 20-tommer hjul, og sportsgrenen blev oprindeligt udviklet i 1970’erne i USA. Her begyndte især unge mennesker at bygge cykler, som havde til formål at de benzindrevne motocross-cykler, så de kunne udføre stunts på jordbaner og ramper. Siden da er BMX blevet en international sport med konkurrencer og events over hele verden.

BMX dækker over flere discipliner

BMX kan udføres i flere forskellige discipliner – inklusiv race, street, park og freestyle. BMX-race foregår på en bane med forhindringer, hvor flere BMX-cyklister dyster mod hinanden. Street og park BMX er kendetegnet ved stunts og tricks på offentlige og private områder – eksempelvis trapper, rækværk, ramper og halfpipes. Freestyle BMX er en bred kategori, der omfatter en lang række stunts og tricks på forskellige overflader og terræner.

BMX er derfor en sport, som kan udføres på mange forskellige steder og i vidt forskellige terræner. I princippet kræver det blot en BMX-cykel for at udføre tricks og stunts. Det kan være i skateparker, på gader og torve, på cykelbaner eller i naturen. BMX er en meget alsidig sport, der kan tilpasses mange forskellige niveauer og kan dyrkes af folk i alle aldre.

Hvem opfandt BMX-cyklen?

Som nævnt, blev BMX udviklet i 1970’erne i Californien. Grundtanken var at skabe en mere alsidig og prisvenlig udgave af motocross. Sporten blev hurtigt utroligt populær i USA, før den bredte sig til resten af verden. Det er umuligt at sige, hvem der opfandt sportsgrenen, men det er især BMX-pioneerene Bob Haro og Scot Alexander Breithaupt, der bliver krediteret som nøglepersonerne for udbredelsen af BMX.

Selvom BMX startede som en subkultur, er det i dag en anerkendt sportsgren. Der er mange professionelle BMX-ryttere, der konkurrerer på højt niveau i både nationale og internationale konkurrencer, som bliver transmitteret over hele verden. BMX blev også en olympisk disciplin i 2008 i Beijing og har siden været en fast del OL-programmet.

BMX kræver tekniske færdigheder

BMX kræver stor beherskelse af cyklen og kroppen samt en del risikovillighed. Det er en sport, der kræver en høj grad af teknisk færdighed og fysisk formåen, og der er mange forskellige aspekter af BMX, som rytterne kan fokusere på for at forbedre deres færdigheder. Et vigtigt aspekt af BMX er balance, da rytteren skal kunne balancere på sin cykler, mens han eller hun udfører tricks og stunts.

Dette kræver især en stærk kropskontrol og en god fornemmelse af, hvor tyngdepunktet er på cyklen. En anden vigtig færdighed i BMX er da også kontrol over cyklen. Rytteren skal være i stand til at manøvrere cyklen på forskellige overflader og terræner.

Nyttig viden om BMX

Hvad er BMX forkortelse for?

BMX står for Bicycle Moto Cross. Bicycle Moto Cross eller BMX er en cykelsport, der oprindeligt stammer fra USA. Sporten blev først populær i 1970’erne og 1980’erne, da unge mennesker begyndte at bygge cykler, der var inspireret af motocross racer motorcykler. Cyklerne var lette og havde 20-tommer hjul, som gjorde dem meget manøvredygtige.

Hvilken BMX skal jeg vælge?

Dit valg af BMX bør afhænge af dit niveau, samt hvad du planlægger at bruge cyklen til. Hvis du er ny til sporten, kan det være en god idé at vælge en BMX-cykel, der passer til din størrelse og færdighedsniveau.

Hvis du vil køre street BMX eller park BMX, kan det være en god idé at vælge en cykel med en kortere stel og mindre hjul, da det giver bedre manøvredygtighed og kontrol. Hvis du planlægger at køre BMX-race, kan du overveje en cykel med en længere stel og større hjul, da det giver mere stabilitet og fart.

Der er mange forskellige BMX-mærker på markedet, og det kan være en god idé at undersøge de forskellige muligheder og læse anmeldelser, før du køber en bestemt model.

 

Hvor stor skal en BMX cykel være?

BMX-cykler kommer i forskellige størrelser, så det er vigtigt at vælge en, der passer til din højde og vægt. De fleste BMX-cykler har 20-tommer hjul, men der er også mindre og større størrelser til ryttere i forskellige aldre og størrelser.

Du bør vælge BMX-cykel baseret på din højde:

  • 145-160 cm: 18-20 tommer BMX-cykel
  • 160-170 cm: 20-20,5 tommer BMX-cykel
  • 170-180 cm: 20,5-21 tommer BMX-cykel
  • Over 180 cm: 21 tommer eller større BMX-cykel