SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Ny elcykel: Skal du vælge frontmotor eller centermotor?

4 minutter
Kristian Baastrup Kristian Baastrup

Elcykler er en fantastisk måde at komme rundt på, uanset om du bruger dem til ren fornøjelse eller som et praktisk transportmiddel i dagligdagen. Elcyklens motor hjælper dig med at træde lettere i pedalerne, så du kan tilbagelægge mere terræn uden at blive træt selv hvis du er i dårlig fysisk forfatning eller bærer tung bagage.

Elcykler fungerer grundlæggende ved at et batteri giver strøm til at trække en elmotor på cyklen. Denne motor drejer gearene på cyklen, som så bevæger hjulene og giver dig mulighed for at køre. Der findes to hovedtyper af elcykelmotorer: dem med frontmotor og dem med centermotor. Hver type har sine egne fordele og ulemper, så det kan være svært at beslutte, hvilken type der er den rigtige for dig. Vi vil herunder tage et kig på hver type motor og hjælper dig med at beslutte, hvilken motortype, der passer bedst til dine behov.

Elcykler med frontmotor

Elcykler med en frontmotor er mere almindelige end elcykler med en centermotor. Det skyldes, at de har en tendens til at være mere pålidelige og lettere at vedligeholde. Frontmotorer er generelt også lettere end centermotorer, hvilket gør dem ideelle til brug på lette elcykler. En ulempe ved frontmotorer er dog, at de kan gøre cyklen mindre stabil, når den kører ved høje hastigheder.

Fordele ved elcykler med frontmotor:

 • Mere almindelige, så det er lettere (og billigere) at finde reservedele og få reparationer udført.
 • Lettere vægt. Giver teoretisk længere rækkevidde for batterikapaciteten.
 • Typisk billigere end elcykler med centermotor.

Ulemper ved elcykler med frontmotor:

 • Ikke velegnede til offroad-kørsel.
 • Kan gøre cyklen mindre manøvredygtig ved høj hastighed.
 • Manglende friløb kan være en udfordring for nogle.

Elcykler med centermotor

Elcykler med en centermotor er mindre almindelige end elcykler med en frontmotor. Det skyldes, at de er dyrere at producere og normalt kræver mere vedligeholdelse. Centermotorer har dog tendens til at være kraftigere end frontmotorer, hvilket gør dem ideelle til brug på tungere elcykler. De er også med til at fordeler cyklens vægt jævnt, hvilket gør dem mere stabile ved høje hastigheder. En ulempe ved centermotorer er, at de kan gøre cyklen mindre manøvredygtig ved almindelig kørsel.

Fordele ved centermonterede elcykler:

 • Mere kraftfulde end frontmonterede elcykler.
 • Bedre vægtfordeling gør cyklen mere stabil ved høje hastigheder.
 • Bedre egnet til kørsel i ujævnt terræn.

Ulemper ved centermonterede elcykler:

 • Typisk dyrere end elcykler med frontmotor.
 • Kan gøre cyklen mindre manøvredygtig ved almindelig kørsel.
 • Kan føles tungere at træde op i fart.

Frontmotor eller centermotor: Hvad skal du vælge?

Hvis du ønsker en lettere og billigere elcykel, der er nem at vedligeholde, er en frontmotor sandsynligvis den bedste løsning for dig. Det er typisk denne type elcykel, du definerer som en “almindelig” elcykel. Så hvis det er det du ønsker dig, bør du vælge en ny elcykel med frontmotor. Hvis du er på udkig efter en kraftigere elcykel, der kan klare ujævnt terræn, er en centermotor den rette løsning. De er typisk også en del dyrere – så overvej nøje, om du har behov for de fordele, du får med en centermotor.

Inden du træffer din endelige beslutning, vil vi anbefale dig at prøve en elcykel med både front- og centermotor. Det giver dig som regel en langt bedre forståelse for, hvilken motortype, der passer dig bedst. Hos Bikeland har vi et stort udvalg af elcykler med både frontmotor og centermotor i et prisleje, hvor alle kan være med.