SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Speed Pedelec: Alt du bør vide om de lynhurtige elcykler, som kan køre op til 45 km/t

11 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Har du hørt om de lynhurtige elcykler, der går under betegnelsen Speed Pedelec? Hvis ikke, så følger her en introduktion til den lynhurtige elcykel. Med en Speed Pedelec-elcykel kan du køre helt op til 45 kilometer i timen, men der er til gengæld flere regler forbundet med denne type elcykel. Bliv klogere på Speed Pedelecs her.

Hvad er en Speed Pedelec?

En Speed Pedelec er en elcykel, som kan køre helt op til 45 kilometer i timen. Den er derfor et fornuftigt valg, hvis du vil endnu hurtigere fremad på cykelstien. En forsøgsordning, der trådte i kraft fra d. 1. juli 2018, har gjort det lovligt at køre på de nye supercykler blandt de andre cyklister på cykelstien.

Udviklingen inden for elcykler går hurtigere end nogensinde før, og med de nye Speed Pedelec er der taget hul på et helt nyt kapitel. En Speed Pedelec er en ny type elcykler, som fungerer som et fornuftigt alternativ til en bil eller en scooter. Den er derfor et godt valg til dig, der kører mange kilometer i hverdagen.

En Speed Pedelec-elcykel kan køre helt op til 45 kilometer i timen ved hjælp af dens elmotor. En Speed Pedelec fungerer på samme måde som en almindelig elcykel, hvor den elektriske hjælpemotor slår til, når du træder i pedalerne. Forskellen er bare, at en Speed Pedelec har langt mere motorkraft end en almindelig elcykel.

Når du opnår en fart på 25 kilometer i timen på en almindelig elcykel, så stopper motoren med at hjælpe dig fremad. Det er nemlig grænsen for, hvor hurtigt det er tilladt at køre på en almindelig elcykel. På en Speed Pedelec bliver motoren dog ved med at skabe fremdrift, indtil du når op på 45 kilometer i timen.

-25%
100% samlet ved levering
Scott Silence eRIDE 20 Men Speed 2022
Scott Silence eRIDE 20 Men Speed 2022
 • Verdensklasse fra USA
 • 2022-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
35.999 kr. 47.999 kr.
Du sparer 25% lige nu.

Hvad er forskellen på en Speed Pedelec og en elcykel?

Rent visuelt er der også forskel på en almindelig elcykel og en Speed Pedelec. Blandt andet er en Speed Pedelec udstyret med nummerpladeholder og et lovpligtigt sidespejl. Hvis man kigger ‘under motorhjelmen’, er der da også mange forskelle, som dog ikke lige er synlige med det blotte øje.

Eksempelvis har Speed Pedelecs ofte et bedre og kraftigere lygtesæt, som desuden inkluderer bremselys. Samtidig er motoren væsentligt kraftigere, da de fleste producenter, der har Speed Pedelecs i sortimentet, benytter en 350 watts motor – eksempelvis Bosch, Yamaha og Brose. Til sammenligning har en almindelig elcykel typisk en motor på 250 watt.

Herudover er der en række andre forskelle, som primært relaterer sig til cyklens kvalitet og opbygning. Eksempelvis er der en række særlige krav til stellets stivhed, som skal leve op til de regler, der er gældende i forhold til lovgivningen i EU omkring Speed Pedelecs. Det betyder også, at det bestemt ikke er anbefalelsesværdigt at tune en almindelig elcykel, så den kører hurtigere, selvom det er muligt.

Alle de små forskelle er med til at gøre en Speed Pedelec en forholdsvist dyrere end en almindelig elcykel, som kan kører 25 kilometer i timen. Den konkrete prisforskel afhænger dog af, hvilken Speed Pedelec du vælger, samt hvilken elcykel du sammenligner med. Sammenligner man en Speed Pedelec med en almindelig elcykel med samme udstyr (foruden det lovpligtige sidespejl og bremselys), så vil der sagtens kunne være en prisforskel på 15.000 kr.

-11%
Fornuftig pris
Trek Allant+ 8S 27.5" 45 km/t 2021 - Grå
Trek Allant+ 8S 27.5" 45 km/t 2021 – Grå
 • Højeste kvalitet på markedet
 • 2021-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
34.999 kr. 39.499 kr.
Du sparer 11% lige nu.

Den nye forsøgsordning tillader kørsel på cykelstien

Det er et faktum, at duk an køre væsentligt hurtigere, når du kører på en Speed Pedelec. De elektriske supercykler har indtil for få år siden været forvist til vejen, men med den nye forsøgsordning er det altså tilladt at køre på cykelstien i en begrænset periode. Det har dog ikke været helt uden bump på vejen at realisere forsøgsordningen.

Med den nye forsøgsordning er det blevet tilladt af færdes på cykelstien på en Speed Pedelec.

Selvom Speed Pedelecs er et fornuftigt og klimavenligt alternativ til både bil og knallert, så er der flere sikkerhedsrisici, som er forbundet med den høje fart. Af samme årsag advarede både Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet mod at tillade kørsel med Speed Pedelecs på cykelstierne.

Argumentet var, at det ville øge risikoen for flere og mere alvorlige ulykker, fordi andre cyklister vil have tendens til at undervurdere Speed Pedelec-cyklens hastighed. Det kan skabe utryghed blandt både andre cyklister, men også bilister og fodgængere – eksempelvis i forbindelse med busstoppesteder, når buspassagerer træder ud på cykelstien.

På trods af advarslerne er forsøgsordningen alligevel blevet vedtaget, selvom det kun var med et snævert flertal. Formålet med forsøgsordningen er at vurdere, hvorvidt det fremadrettet skal være tilladt at køre med Speed Pedelecs på de danske cyklelstier, eller om der sker en stigning i antallet af ulykker.

-20%
Billigst på Pricerunner
Gazelle Ultimate Speed Herre 2021 - Blå
Gazelle Ultimate Speed Herre 2021 – Blå
 • Attitude og komfort fra Holland
 • 2021-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
27.199 kr. 33.999 kr.
Du sparer 20% lige nu.

De nye regler for Speed Pedelecs

I forbindelse med forsøgsordningen er der samtidig blevet udstukket en række nye regler, som relaterer sig til kørsel på Speed Pedelecs. Først og fremmest skal føreren bruge cykelhjelm og sikre, at lygterne altid er tændt. Som fører skal du have en ansvarsforsikring, før du må færdes på en Speed Pedelec.

Herudover er det et krav, at du skal være fyldt 15 år. Personer under 18 år skal dog have knallertkørekort eller være omfattet af forsøgsordningen for bilkørekort til 17-årige. Desuden er kravet om, at Speed Pedelecs skal indregistreres som stor knallert, bortfaldet, så det ikke længere er et krav.

Forsøgsordningen er blevet vedtaget, fordi de tidligere regler ikke var hensigtsmæssige, når du skulle tages højde for Speed Pedelec-cykleres øvrige egenskaber, hvis man sammenligner med en stor knallert. Eksempelvis fordi en Speed Pedelec udelukkende matcher en stor knallerts hastighed, når føreren træder i pedalerne.

Motor og batteri på en Speed Pedelec

Det er Speed Pedelecs er udstyret med en centermotor, hvor den eldrevne motor er placeret i cyklens krank. Motoren er kraftig, så du får mulighed for at accelerere hurtigt og holde en god hastighed på de lange strækninger. Selve batteriet er ofte placeret som et integreret batteri inde i cyklen eller på bagagebæreren.

Placeringen af batteriet har ikke afgørende betydning for cyklens ydeevne, men størrelsen på batteriet har til gengæld indflydelse på, hvor langt du kan køre på en enkelt opladning. Derfor er det en god idé at vælge en Speed Pedelec med stor batterikapacitet, hvis du skal tilbagelægge lange distancer.

Langt de fleste Speed Pedelecs bliver leveret med de største batterier på markedet fra start. Derfor vil du som standard opnå en lang rækkevidde, når du køber en Speed Pedelec. På enkelte af modellerne har du desuden mulighed for at tilkøbe et ekstra batteri, som du kan montere i en særlig holder, der er placeret på cyklens stel.

Det er den ideelle løsning, hvis du skal tilbagelægge længere distancer, hvor et enkelt batteri ikke er tilstrækkeligt. Du bør derfor være opmærksom på, om du har mulighed for at tilkøbe et ekstra batteri, som du kan montere på din Speed Pedelec, hvis du i forvejen ved, at du kommer til at køre lange distancer.

-30%
Fås også i damemodel
Bergamont E-Horizon Elite Speed 45 km/t Gent 2022 - Blå/Sort
Bergamont E-Horizon Elite Speed 45 km/t Gent 2022 – Blå/Sort
 • Tysk innovation fra St. Pauli
 • 2022-model
 • Udvendige gear
 • Skivebremse
27.299 kr. 38.999 kr.
Du sparer 30% lige nu.

Speed Pedelecs har forbedrede køreegenskaber

De fleste Speed Pedelecs bliver lavet som citybikes. Det betyder, at du får en mere foroverbøjet siddeposition end på en klassisk damecykel eller herrecykel. Det er med til at sikre dig mindre vindmodstand og dermed højere fremdrift, men også for at give dig en bedre balance, styring og fleksibilitet.

Herudover er stort set alle de komponenter, der er på en Speed Pedelec forstærkede og forbedret, hvis man sammenligner med en almindelig elcykel. Dækkene er langt kraftigere og har en god bredde, så du opnår et godt greb og en god affjedring. Affjedringen, stellet og hjulene er kraftigere konstrueret, så de kan holde til den ekstra fart og vægt.

Alle komponenter er således forbedret, når du vælger en Speed Pedelec frem for en almindelig elcykel. Forbedringerne er med til at sikre en bedre komfort og sikkerhed på cyklen. Samtidig er alle modeller udstyret med et sæt kraftige lygter, som altid er tændt, når cyklen er tændt.

Ifølge loven skal du nemlig køre med lygterne tændt, uanset hvornår på døgnet du cykler. Herudover har de fleste modeller et horn i stedet for en klassisk ringeklokke, og det er med til at sikre, at dine medtrafikanter hører dig, når du færdes i trafikken, så det er mere sikkert for alle.

Er en Speed Pedelec noget for mig?

Hvis du har et stort transportbehov, og du tilbagelægger mange kilometer hver dag, så kan en Speed Pedelec være et fornuftigt alternativ til en bil, knallert eller offentlig transport. Du kan nemlig komme endnu hurtigere fremad end på en almindelig elcykel, da motoren klarer alt det hårde benarbejde for dig.

Kører du mest i byen, og bruger du primært din elcykel til afstande på mellem 15 og 20 kilometer, så er det mere oplagt at vælge en almindelig elcykel. Du kan læse mere om, hvilken elcykel du skal vælge her. En almindelig elcykel, som kan køre op til 25 kilometer i timen, vil sagtens kunne opfylde dit kørselsbehov, hvis du ikke tilbagelægger mange distancer på daglig basis.

Samtidig bør du være opmærksom på, at en Speed Pedelec-elcykel får dig hurtigere fremad, men samtidig dræner den dit batteri hurtigere. Selvom Speed Pedelecs er udstyret med større batterikapacitet, så betyder det altså ikke, at du får en meget større rækkevidde, da batteriet hurtigere bliver opbrugt af den ekstra motorkraft.

Det er lovpligtigt at køre med hjelm på en Speed Pedelec.

Din sikkerhed på cykelstien er vigtig

Det er vigtigt, at du tager dine forholdsregler, når du færdes på cykelstien. Det gælder både for din egen, men også de øvrige trafikanters trafiksikkerhed. Du bør derfor huske at sænke farten, når du færdes i byerne, og samtidig skal du anskaffe dig en særlig elcykelhjelm, som gør, at du er bedre sikret, hvis uheldet skulle være ude.

Når du kører på en Speed Pedelec, skal du desuden være klar over, at du skal tegne en lovpligtig ansvarsforsikring. Samtidig skal du altid medbringe din præmieforsikring, når du cykler – og det kan derfor være en god idé at tage et billede af den, så du altid har den på din telefon, hvis du skulle blive stoppet.

Herudover bør du altid køre efter forholdene, hvilket betyder, at du bør tilpasse hastigheden afhængigt af vej-, vejr- og oversigtsforhold. Det er også vigtigt, at du udviser agtpågivenhed, så der ikke opstår farlige situationer, som kan resultere i uheld. Du er desuden omfattet af de øvrige bestemmelser i færdselsloven – eksempelvis må du ikke køre, imens du er påvirket af alkohol eller rusmidler.

Sådan spotter du en Speed Pedelec på cykelstien

Det kan være vanskeligt at spotte en Speed Pedelec, da den ikke afgiver nævneværdig støj. Derfor kan det være svært at høre den i trafikken. Som cyklist eller anden trafikant, bør du altid orientere dig med andet end din høresans, når du skal tjekke, om der er hurtige eller lydløse køretøjer i nærheden.

Som nævnt, er en Speed Pedelec udstyret med et særligt lydsignal, som nemt kan høres af andre trafikanter. Kravet om, at Speed Pedelecs altid skal køre med lys, er desuden også med til at øge synligheden på både kort og lang afstand. Anvendelsen af lygter kan derfor være med til at reducere antallet af ulykker.

Herudover bør du som fører af en Speed Pedelec også bruge reflekser, hvis du vil bidrage til større synlighed i trafikken. Det gælder primært, når du kører, efter mørkets frembrud. Du kan læse mere om de specifikke regler samt forsøgsordningen ved at gå til Færdselsstyrelsens hjemmeside.