SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

5 tips til vedligehold af din cykel om vinteren

4 minutter
Kristian Baastrup Kristian Baastrup

Cykler har brug for ordentlig pleje, hvis de skal holde længe. Ligesom en bil har en cykel brug for regelmæssige pleje, justering og inspektion for at sikre, at alle dele fungerer korrekt. Det vil ikke kun holde din cykel i god og sikker, men også hjælpe dig med at undgå dyre reparationer senere hen.

Hvorfor er vinteren særlig hård ved cykler?

Vintervejret i Danmark kan være hårdt for cykler af flere grunde. Den første er, at salt og andre kemikalier, der bruges til at smelte is på vejene, kan ætse metaldele på en cykel. Desuden kan sne og is tilstoppe bevægelige dele eller få cyklen til at glide væk under dig, hvis dæk, gear og bremser ikke fungerer optimalt i glat føre. Og endelig kan kørsel i koldt vejr slide batteriet på elcykler ned eller få olien i almindelige cykler til at blive tyk og bremse gearene.

5 tips til vedligehold af din cykel om vinteren

Der skal i virkeligheden ikke den store indsats til, hvis du blot plejer din cykel regelmæssigt. Følg disse tips, så holder du din cykel i topform henover vinteren:

  1. Tjek din cykel før hver tur: Et hurtigt tjek af dæk, bremser og lys før hver tur er med til at sikre, at din cykel er i god stand og ikke svigter dig.
  2. Rengør din cykel regelmæssigt: Rengøring af din cykel efter hver tur er med til at fjerne salt og andre ætsende stoffer fra metaldelene. Skyl din cykel med frisk vand efter hver tur. Det er også en god lejlighed til at inspicere cyklen for eventuelle skader eller slitage.
  3. Smør din cykel regelmæssigt: Om vinteren er det vigtigt at smøre kæden og andre bevægelige dele på din cykel regelmæssigt for at forebygge rust og forhindre at de fryser til.
  4. Inspicer dine dæk og bremser: Dæk og bremser er særligt udsatte for slitage under vinterforhold. Kontroller dem regelmæssigt for tegn på slitage eller skader, og udskift dem om nødvendigt.
  5. Opbevar din cykel korrekt, når den ikke er i brug: Når du ikke kører på din cykel, skal du opbevare den på et tørt og varmt sted, så den er beskyttet mod regn, sne og frost. Hvis det er muligt, skal du hænge den op, så dækkene ikke rører jorden. Hvis du ikke har mulighed for at have din cykel indendørs, når den ikke er i brug, kan du i stedet overveje at købe et cykelovertræk, som beskytter cyklen mod vind og vejr i de hårde vintermåneder.

Vinteren er virkelig ikke det rette tidspunkt til at spare på indsatsen, når det gælder vedligeholdelse af din cykel. Lidt ekstra pleje og omsorg vil være en stor hjælp til at holde din cykel kørende hele sæsonen igennem. Regelmæssig pleje kan også vise sig at være en økonomisk fordel, hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge din cykel igen. Rustskader, ødelagte nav og slatne kabler er sjældent noget, der gør din cykel særlig attraktiv på brugtmarkedet.

Cykler af høj kvalitet holder længere

Det er også værd at nævne, at cykler af høj kvalitet har en tendens til at holde længere end billigere cykler – og det har endda ikke så meget med vejret at gøre, men et barskt klima er selvfølgelig med til at tære på din cykel hurtigere. Det skyldes, at cykler af høj kvalitet er lavet af bedre materialer og ofte har bedre komponenter. Hvis du ønsker at købe en ny cykel, er det værd at investere i en model af god kvalitet, der holder i mange år fremover. Hos os finder du et bredt udvalg af cykler fra kvalitetsbrands som bl.a. MBK, Kildemoes, Raleigh og Trek.