Har du nogensinde undret dig over, hvilke muskler man bruger, når man cykler? Svaret på dét spørgsmål er, at du primært aktiverer musklerne i benene, når du cykler. Du bruger dog også både mave- og rygmuskler, og det er derfor en god motionsform, som er mere skånsom end løb, selvom det på mange måder er den samme muskulatur, du styrker.
Hvilke muskler bruger man, når man cykler?
Når du cykler, bruger du primært musklerne i benene. Det er dine ben, der genererer den kraftoverførsel, som får pedalerne til at dreje rundt og dermed driver cyklen fremad. Derfor er det da også benmusklerne, der er de primære muskler, som du bruger, når du cykler. Det gælder, uanset om du bruger cyklen til motion eller bare tager cyklen, når du skal på arbejde.
1: Benmusklerne
Benmusklerne er de primære muskler, du bruger, når du cykler. Der er flere store muskelgrupper i benene, som bliver aktiveret, når du træder i pedalerne. Derfor er cykling en fornuftig motionsform, hvis du ønsker styrkere muskulatur i benene.
Disse benmuskler bruger du, når du cykler:
- Quadriceps: Dette er de store muskler, som er placeret på forsiden af lårene. De bliver brugt til at strække benene og træde pedalerne nedad. Quadriceps-musklerne er blandt de vigtigste muskelgrupper i benene, når det kommer til at generere kraft under cykling.
- Hamstrings: Hamstrings hedder også baglår, da det er de muskler, som er placeret på bagsiden af lårene. Dem bruger du til at bøje benene og trække pedalerne opad. Hamstrings-musklerne er også vigtige i at stabilisere knæene under cykling.
- Gluteus Maximus: De store muskler i balderne, som hjælper med at strække benene og give yderligere kraft til pedaltrækket. Gluteus Maximus er den største muskel i kroppen og spiller en afgørende rolle i at opretholde en god kropsposition og balance på cyklen.
- Adduktormusklerne: Disse muskler løber langs indersiden af lårene og hjælper med at trække benene indad mod midten af kroppen, hvilket er vigtigt, når du skal opretholde en stabil position på cyklen, hvilket er ideelt, når du cykler længere ture.
- Gastrocnemius: Den store muskel i læggen, som træder i kraft, når foden trykker på pedalen og hjælper med at løfte hælen. For at forhindre skader eller overbelastning af gastrocnemius-musklen er det vigtigt at strække og varme op, før man går i gang med cykling.
Alle disse benmuskler arbejder sammen for at træde pedalerne rundt og drive cyklen fremad. Jo stærkere disse muskler er, desto mere kraft kan du generere, når du cykler, og dermed kommer du hurtigere fremad. I takt med, at du træner hårdere og styrker disse muskelgrupper, vil du derfor opnå højere hastigheder samt enbedre ydeevne.
2: Rygmusklerne
Når du cykler, træner du også dine rygmuskler. Selvom benene er de primære muskler, der bliver anvendt, når du cykler, spiller rygmusklerne ligeledes en vigtig rolle i at stabilisere kroppen og opretholde en god kropsposition på cyklen. Rygmusklerne arbejder også sammen med mavemusklerne for at opretholde en god holdning og forhindre overbelastning af lænden.
Særligt musklerne i den øvre del af ryggen – herunder trapezmuskel og rhomboid-musklen – bliver aktiveret, når du cykler. De hjælper med at trække skuldrene tilbage og stabilisere skulderbladene, hvilket igen er essentielt for at opretholde en god kropsposition på cyklen samt for at undgå smerter og skader i nakke og skuldre.
Derudover træner du også de posturale muskler i ryggen, som er vigtige for at holde rygsøjlen stabil og oprejst under cykling. Disse muskler inkluderer blandt andet musklerne i den dybe ryg, såsom multifidus-musklen og paraspinal-musklen.
Selvom rygmusklerne ikke er de primære muskler, der bliver aktiveret, når du cykler, så spiller de en ret så væsentlig vigtig rolle, fordi de hjælper med at undgå skader og overbelastning. Derfor er det vigtigt at inkludere rygtræning i dit træningsprogram, hvis du vil forbedre din udholdenhed og øge din præstation.
3: Mavemuskler
Du træner også mavemusklerne, når du cykler, da de arbejder sammen med rygmusklerne for at stabilisere kroppen og opretholde en god holdning. Mavemusklerne hjælper med at holde ryggen oprejst og styrer kropsrotationen, når du tager sving eller skifter retning på cyklen. Specielt de skrå mavemuskler og de dybe tværgående mavemuskler spiller en vigtig rolle i at stabilisere og dreje kroppen.
Derudover bruger du også mavemusklerne aktivt til at trække cykelstyret mod kroppen, når du kører op ad bakker eller vil øge hastigheden. Ved at styrke dine mavemuskler kan du hjælpe med at reducere belastningen på ryggen og forbedre din effektivitet og ydeevne.
Selvom mavemusklerne ikke er de primære muskler, der bliver aktiveret, når du cykler, så spiller de stadig en vigtig rolle i forhold til at forbedre din præstation samt komfort på cyklen. Derfor er det vigtigt, at du træner dine mavemuskler, hvis du vil opretholde en sund og stærk core, som øger din generelle performance på cykelstien.
4: Biceps og triceps
Biceps og triceps er heller ikke primære muskler, du bruger, når du cykler. De har ingen funktion i forhold til selve pedaltrækket, men alligevel aktiverer du dem, når du cykler. Biceps og triceps er muskler i overarmen, og deres primære funktion er at bøje og strække albuen.
Selvom biceps og triceps ikke spiller en afgørende rolle i at træde pedalerne rundt, så bliver de brugt til at holde styret og stabilisere kroppen på cyklen. Når du cykler på en klassisk bycykel med et fast styr, så bruge du primært triceps-musklerne til at strække albuen og holde armen udstrakt, mens du holder på styret.
Når du cykler på en cykel med drop-styr, som er det typiske styr på en racercykel, så bruger du biceps-musklerne til at holde omkring de bøjede styrestænger. Begge er således vigtige muskler, som kan have indflydelse på din præstation. Derfor er det vigtigt at have stærke og sunde armmuskler, hvis du vil opnå en god kropsposition og samtidig undgå belastning og smerter i nakke, skuldre og arme.
Hvor meget forbrænder man, når man cykler?
Når du cykler, styrker du ikke kun dine muskler – du forbrænder også en masse kalorier. Cykling er en særdeles effektiv måde at trimme din krop på og samtidig styrke dit helbred og øge din kondition. Men hvor mange kalorier forbrænder man egentlig, når man cykler? Det afhænger helt af, hvor længe du cykler, og hvor mange kræfter du lægger i cykelturen.
Generelt siger man, at man forbrænder mellem 300 og 500 kalorier på en cykeltur, der varer en halv time. En tommelfingerregel, hvis du vil udregne, hvor meget du forbrænder, når du cykler, er, at du forbrænder omkring 0,33 kalorier pr. kilo af din kropsvægt for hver kilometer, du kører. Det betyder, at du forbrænder omkring 2112 kalorier, hvis du vejer 80 kilo og cykler en tur på 80 kilometer.
Dette regnestykke er noget simpelt sat op, da der også er andre faktorer, som har indflydelse på, hvor meget du forbrænder. Eksempelvis kan både terræn, vejrforhold og cykeltype have en finger med i spillet. Hvis du vil have et mere nøjagtigt svar på, hvor mange kalorier, du forbrænder, når du cykler, så kan du prøve vores kalorierberegner.
Se, hvor mange kalorier du forbrænder, når du cykler, med vores kalorieforbrænder.