Skal din nye cykel have indvendige eller udvendige gear?

3 minutter
Kristian Baastrup Kristian Baastrup

Der findes i udgangspunktet kun to typer gear på en cykel, som du skal forholde dig til, når du skal købe en ny cykel. Interne og eksterne – eller indvendige og udvendige, som vi kalder dem på dansk. Det er ikke helt ligegyldigt, om du vælger det ene eller andet. Faktisk har det en ret stor betydning for cyklens pris og det vedligehold, der kræves for at holde dig godt kørende. Men hvilken geartype skal du vælge? Læs med her og bliv klogere på fordele og ulemper ved indvendige og udvendige gear inden du forelsker dig i en ny cykel.

Indvendige gear

Indvendige gear findes på cykler, hvor gearmekanismen er placeret inde i baghjulets nav. Denne type gearsystem er typisk foretrukket af pendlere og turcyklister, da det giver et bredt udvalg af gear og er relativt vedligeholdelsesvenligt. Det er samtidig ofte billigere, lettere og kræver mindre vedligeholdelse end deres eksterne modstykker. Desuden har de en tendens til at give din cykel et renere udseende – men det er selvfølgelig subjektivt, om man finder det attraktivt. På den negative side, så får du ikke de samme justeringsmuligheder, som du gør med et udvendigt gear. Der er bogstaveligt talt færre gear at vælge imellem. Du vil også opleve, at cyklen ikke skifter gear lige så smooth, som det kan opleves med ekstern gearing på cyklen.

Fordele ved indvendige gear:

 • Stort set vedligeholdelsesfri.
 • Billige at købe.
 • Renere udseende på cyklen.

Ulemper ved indvendige gear:

 • Dyrt at reparere.
 • Færre gear at vælge imellem.
 • Lavere kraftoverførsel fra pedel til vej.

Udvendige gear

Udvendige gear findes på cykler, hvor gearmekanismen er placeret uden for baghjulets nav. Denne type gearsystem foretrækkes typisk af mountainbikere og landevejsryttere, da det giver mere præcise gearskift, er lettere at justere og giver en større kraftoverførsel. Du får med andre ord større fremdrift, når du tramper i pedalerne sammenlignet med intern gearing.

Udvendig gearing giver dig nogle helt andre muligheder for at lave et setup på din cykel, som lige præcis passer til dig og det terræn, du skal igennem. Sætter du en større klinge på kranken, får du en hårdere gearing, mens du tilsvarende får en blødere gearing ved at sætte en større kassette eller gearhjul bagpå. Du kan altså tilpasse cyklen, så det svarer lige præcis til dine behov.

Fordele ved udvendige gear:

 • Giver høj kraftoverførsel.
 • Bløde gearskift og en mere smooth kørsel.
 • Kan skræddersyes præcis til dine behov.

Ulemper ved udvendige gear:

 • Dyrere at købe, hvis geargruppen skal være i ordentlig kvalitet.
 • Kræver løbende vedligehold for at bevare performance.
 • Kræver at du sætter dig ind i gearets funktion og opbygning for at det optimale udbytte.

Så skal din næste cykel have indvendige eller udvendige gear? Det skal du selv finde ud af – det bedste valg afhænger af en række faktorer, som du skal holde op mod fordele og ulemper ved hver geartype. Men tag altid følgende med i dine overvejelser: dit budget, det terræn, du skal køre i, dine personlige præferencer, og om du cykler for fornøjelse eller motion. Uanset om du vælger indvendige eller udvendige gear på din næste cykel, kan du finde et stort udvalg og en række gode tilbud på cykler med både det ene og det andet gearsystem hos os.