SPRING SALE 2024🌱Spar op til 50% på din nye cykel🌱Klik her og se alle forårstilbud!🌱
SPRING SALE 2024🌱Spar op til 50% på din nye cykel🌱Klik her og se alle forårstilbud!🌱
SPRING SALE 2024🌱Spar op til 50% på din nye cykel🌱Klik her og se alle forårstilbud!🌱
SPRING SALE 2024🌱Spar op til 50% på din nye cykel🌱Klik her og se alle forårstilbud!🌱

Motionscykling: Sådan kommer du i gang som nybegynder

9 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Vil du gerne i gang med motionscykling? Så handler det i princippet bare om at hoppe op på din cykel og tage på en tur i det åbne landskab. Du behøver hverken at være iført stram lycra eller have den nyeste carbon-racercykel for at opnå effektiv træning og frisk luft. Motionscykling er tilgængelig for alle, og her får du en række gode råd til at komme i gang.

Hvorfor begynde med motionscykling?

Kender du følelsen af, at motivationen mangler, når du sætter dig til rette på den støvede kondicykel, som er placeret i den mørkeste afkrog af hjemmet? Måske søger du en mere udfordrende aktivitet, som kan få pulsen højere op end en simpel gåtur, men som samtidig giver dig vind i håret og gør dig en oplevelse rigere.

Uanset hvad, så er motionscykling en både skånsom og effektiv motionsform, som er forholdsvis nem at gå til. Faktisk kræver det ikke mere end en cykel for at komme i gang – og det behøver ikke nødvendigvis at være den nyeste carbon-racercykel, som koster 35.000 kr. Langt mindre kan også gøre det.

Danmark er i dén grad et cykelland, og de mange cykelstier gør det nemt at komme i gang med motionscykling. Modsat løb, så kan de fleste, uanset alder, skavanker og fysisk form, holde til motionscykling. Samtidig kan de fleste endda tåle det i forholdsvist store mængder, uden det resulterer i skader som mange andre motionsformer.

Derfor er motionscykling det helt rigtige valg, uanset om du ønsker at forbedre din kondition, tabe dig eller bare holde dig aktiv. Det kræver hverken, at du er en garvet cykelrytter, at du har det nyeste udstyr eller at du bruger oceaner af tid på at dyrke sporten. Du kan også bare tage cykle til og fra arbejde, hvis du har en presset hverdag.

Sådan kommer du i gang med motionscykling

Hvis du ønsker at komme i gang med motionscykling, så er det i princippet blot et spørgsmål om at komme i gang. Du kan enten starte på egen hånd eller alliere dig med en eller flere venner, som også gerne vil i gang med motionscykling. Du kan også melde dig ind i et cykelfællesskab, hvor I er flere, der deler samme passion omkring cykling som dig selv.

Hvis du har lysten til det, så kan det faktisk være en stor fordel. Først og fremmest vil det gør det nemmere at komme afsted og holde fast i træningen, og som ny cyklist kan du lære af de mere erfarne ryttere, som er med på holdet. På turene er der typisk mulighed for at vælge gruppe efter, hvor hurtigt, langt og hårdt du ønsker at cykle. Det er ikke nødvendigt at køre på landevejen i timevis, som nogle måske tror. 

Faktisk kan motionscykling sagtens bestå af kortere ture ud i naturen – væk fra den tunge trafik og endda med små pauser på de mest naturskønne områder. Når du melder dig ind i en motionsklub, der dyrker motionscykling, så får du et fællesskab, som du kan læne dig op ad, og der er garanteret flere, som er i samme form som dig.

Du kan dog også vælge at begynde med motionscykling på egen hånd. Det kan være en god idé at starte med kortere ture og gradvist øge sværhedsgraden og længden på turene, efterhånden som din kondition bliver forbedret. Det er også vigtigt at sørge for at have det rigtige udstyr – herunder en pålidelig cykel, hjelm og passende tøj og sko.

Du behøver hverken avanceret udstyr eller en dyr racercykel for at komme i gang med motionscykling.

Det skal du bruge for at komme i gang med motionscykling

Som nævnt, så kan du sagtens starte med motionscykling med det samme, uden du behøver at investere i dyrt udstyr. I princippet er det eneste, det kræver, at du har en fornuftig og pålidelig cykel, som du kan cykle på. Du kan dog gøre det nemmere for dig selv, hvis du også investere i passende tøj og sko samt en drikkedunk.

Det skal du bruge for at komme i gang med motionscykling:

  • En cykel: Du skal bruge en cykel, der er egnet til motionscykling. Du kan vælge mellem racer-, mountainbike- eller citybikes, afhængigt af dine præferencer og behov. Dog kan du også sagtens starte med en ganske almindelig cykel, da du alligevel starter som nybegynder.
  • Sikkerhedsudstyr: Det er vigtigt at have det rigtige sikkerhedsudstyr – herunder en hjelm, cykellygter og reflekser. Du kan også overveje at bruge handsker, knæbeskyttere og albuebeskyttere, i takt med at du kommer i bedre form og tilbagelægger længere distancer.
  • Tøj og sko: Det er en klar fordel, hvis du ifører dig tøj tøj, der er let og åndbart, og som ikke begrænser din bevægelighed. Det optimale er en lycradragt, men du kan sagtens begive dig afsted i shorts og t-shirt, hvis du føler for det. Det er også vigtigt, at du vælger et par behagelig sko.
  • Væske og mad: Husk at medbringe vand og eventuelt en lille snack eller energibar til længere ture. På den måde er du sikker på, at du ikke ender med at gå kold, når du er afsted. Du kan også tage en madpakke med, som du kan nyde, når du tager en pause fra turen. En lille treat, der gør det hele lidt mere behageligt.
  • Pumpe og lappegrej: Det er vigtigt at have en cykelpumpe og lappegrej med dig, når du skal ud på længere cykelture. Hvis uheldet er ude, og du punkterer, så kan du lappe din cykel, så du kan fortsætte din tur. På den måde slipper du for at skulle trække cyklen hjem, fordi du punkterer.
  • Planlægning: Sørg for at planlægge dine ruter og ture, så du ved, hvor du skal hen, og hvor langt du vil cykle. Start med kortere ture og øg så gradvist sværhedsgraden og længden på turene. Til at starte med behøver du ikke at cykle mere end et par kilometer.

I takt med, at du forbedrer din kondition, kan du overveje at investere i mere avanceret udstyr. Det er eksempelvis en god idé at købe en ordentlig racercykel, som egner sig til at tilbagelægge længere strækninger. Herudover kan du overveje at købe cykeltøj samt eventuelt en cykelcomputer, så du kan måle din performance.

Hent den gratis app Strava, så du kan tracke din performance.

Brug Strava til at holde øje med din performance

I starten kan du dog sagtens nøjes med din smartphone, når du skal tracke dine tider. Her kan du eksempelvis hente app’en Strava, som i princippet kan anvendes som en cykelcomputer. De fleste bruger den dog til at tracke deres cykeltur, så man efterfølgende kan holde regnskab over, hvor langt man har kørt, og hvor man har kørt.

Du kan uploade dine ture til Strava, som efterfølgende leverer automatiske rangeringer af dine tider over din tid samt et GPS-kort over, hvor du har cyklet. På den måde får du nemt ved at tracke din performance, og det er især gavnligt, hvis du gerne vil forbedre dig hele tiden og holde et overblik over dine tider og ruter.

Med Strava kan du faktisk helt undlade at investere i en cykelcomputer. Hvis du køber en mobilholder, som du monterer på dit cykelstyr, så kan du i realtid holde øje med, hvor hurtigt du cykler, og hvor langt du har cyklet. Dermed får du alle de funktioner, som du ellers ville få en cykelcomputer, uden det koster dig noget.

Hent Strava gratis til Android her og til iOS her.

Hvilken cykel skal jeg vælge til motionscykling?

Selvom du ikke nødvendigvis behøver det bedste af det bedste, når du skal starte med at cykle som motionsform, så kommer du til et punkt, hvor det er en god idé at investere i en ordentlig racercykel. Det gør det både nemmere og sjovere at cykle lange distancer, og samtidig forbedrer det din performance markant.

Valget af racercykel afhænger af dine individuelle behov og præferencer, samt dit budget.: Racercykler findes i forskellige prisklasser, så det er vigtigt, at du starter med at overveje, hvor mange penge du er villig til at betale for din nye racercykel. Når du har fastsat et budget, kan du begynde at kigge efter din nye cykel.

Herudover bør du overveje følgende:

  • Materiale: Racercykler kan være lavet af forskellige materialer som eksempelvis carbon, aluminium og stål. Hvert materiale har sine egne fordele og ulemper. Carbon er det bedste og letteste valg, men det er også det dyreste. Aluminium er et fornuftigt valg til en begyndercykel, da det er billigere.
  • Størrelse: Det er vigtigt at vælge en racercykel, der passer til din kropstype og -størrelse, da det vil påvirke din komfort og ydeevne på cyklen. Det er især vigtigt at være opmærksom på, når du køber din racercykel over nettet, da du ikke har mulighed for at afprøve den i virkeligheden.
  • Mærke: Der er mange forskellige mærker af racercykler at vælge imellem, og hvert mærke har sine egne fordele og ulemper. Det kan være en god idé at undersøge de forskellige mærker og modeller for at finde den bedste racercykel til dine behov. Se en oversigt over cykelmærker her.
  • Gearsystem: Racercykler kan have forskellige gearsystemer, ligesom antallet af gear kan variere. Du kan vælge mellem udvendige eller indvendige gear, og generelt er indvendige gear lettere at vedligeholde, mens udvendige gear er billigere og et mere traditionelt valg.

Hvis du er i tvivl om, hvilken racercykel du skal vælge, så kan du se en guide til valg af begynder-racercykel her. Vi har udvalgt fem modeller, som egner sig perfekt til dig, der gerne vil i gang med motionscykling uden at sprænge budgettet. De er inddelt efter kategorier, som gør det nemt at vælge.