SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Fixie cykel eller singlespeed: Hvad er forskellen, og hvilken skal du vælge?

5 minutter
Frederik Jensen Frederik Jensen

Når du ser dig omkring efter en ny cykel, så er der mange valgmuligheder. Måske er du stødt på begreberne fixie cykel og single speed cykel. Det er begge minimalistiske cykler, som kun har ét gear, men der er alligevel forskel. Bliv klogere her – og find ud af, om du bør overveje en af modellerne.

Hvad er forskellen på en single speed og en fixie cykel?

Selvom både fixie cykler og single speed cykler kun har ét gear, så er det ikke blot to betegnelser for den samme cykeltype. De er nært beslægtede med hinanden, men den lille forskel ligger i, at en fixie cykel har det, som man kalder for ‘fixed gear’, hvilket betyder, at pedalerne følger med hjulet.

Du kan derfor ikke stoppe pedalerne, uden at hjulet også stopper. Det betyder, at det kan være svært at bremse, hvis du har høj fart på, da pedalerne følger hjulets rotation. Det er ikke tilfældet med en single speed cykel, som også kommer med ét gear. Her er du dog ikke tvunget til at træde i pedalerne, når hjulet spinner.

Det betyder eksempelvis, at du kan slappe af i benene, når du kører ned ad bakke. Samtidig får du væsentligt lettere ved at bremse op, da pedalerne ikke følger med hjulet, og der skal derfor ikke lægges lige så mange kræfter i at bremse. Du får derfor bedre køreegenskaber, hvis du vælger en single speed cykel frem for en fixie cykel.

-19%
Smart fixie-cykel
Centurion Fixie 1g (blå/hvid hjul) - KAMPAGNE
Centurion Fixie 1g (blå/hvid hjul) – KAMPAGNE
 • Dansk kvalitet siden 80’erne
 • 2018-model
 • Indvendige gear
 • Fælgbremse
2.999 kr. 3.699 kr.
Du sparer 19% lige nu.

Du kan sagtens køre op ad bakker med en fixie cykel

En fixie cykel har ikke lige så mange køreegenskaber som en almindelig dame- eller herrecykel, og det kan i nogle tilfælde være en fordel. Igennem de seneste mange år er der sket en stor stigning i interessen for både single speed cykler og fixie cykler, og det er ikke kun i storbyerne, hvor der er forholdsvist fladt terræn.

Selvom det kan virke som en udfordring at komme op ad bakke på en cykel, der kun har ét gear, så er det faktisk ikke en nødvendighed. Det kræver dog, at du er klar over, at en fixie bike og en single speed cykel kræver, at du kører en smule anderledes, end du måske er vant til. 

Normalt ville man skifte ned i gear, når man oplever en bakke med stigning, så det bliver lettere at træde i pedalerne. Dermed bliver farten automatisk sænket, da du ikke opnår samme kraftoverførsel, når du træder i pedalerne. Den fordel har du ikke, når du kører på en single speed cykel eller en fixie cykel.

Her handler det derimod om, at du skal blive ved med at træde i pedalerne med samme fart som normalt. Det kan sagtens være, at du er nødt til at rejse dig på på cykle, hvis du vil bevare den kraftfulde fremgang, men det er på mange måder en tilvænningssag, og når først du er blevet bekendt med den nye vane, så tænker du ikke længere over det.

Det kan dog være en god idé at låne en fixie cykel eller en single speed cykel, så du kan afprøve den, hvis du bor i et område, hvor der er kuperet terræn. Du kan også få en prøvetur hos din lokale cykelhandler, så du kan afprøve teknikken, før du beslutter dig for, at det er noget for dig.

Du skal blot huske på, at det kræver en smule tilvænning, når du skal lære at beherske den nye køreteknik. Til gengæld kommer det lynhurtigt til at sidde i benene, og så er det desuden en god måde at få en smule mere motion ind i hverdagen. Samtidig er fixie og single speed cykler langt mere minimalistiske i udtrykket, så du får en pænere cykel.

Smart singlespeed-cykel
Centurion Helium Herre 1g flip/flop 2023 - Sort
Centurion Helium Herre 1g flip/flop 2023 – Sort
 • Dansk kvalitet siden 80’erne
 • 2021-model
 • Indvendige gear
 • Fodbremse
5.799 kr.
Levering fra 249 kr.

3 fordele ved at vælge en fixie cykel

Selvom du ofrer noget kørekomfort og køreegenskaber, når du vælger en fixie cykel frem for en traditionel cykel med flere gear, så er der altså også en række fordele, du bør være opmærksom på. Fordelene taler deres tydelige sprog, og når alt kommer til alt, bør dit valg afhænge af, hvad du lægger vægt på, når du skal have en ny cykel.

 1. Minimalt vedligehold: En cykel uden gear kræver minimal vedligeholdelse. Du skal ikke justere gearene, og det betyder, at du får en nem cykel, hvor du primært skal sørge for at holde den ren og smøre kæden, når der er behov for det.
 2. Et billigt alternativ: Ofte kan du få en fixie cykel eller single speed cykel til en forholdsvist lav pris, da de simpelthen er billigere at fremstille. Ofte kan du få modeller fra 2.000-3.000 kr., men du kan også få billigere modeller.
 3. Minimalistisk design: Både single speed cykler og fixie cykler er minimalistiske i udtrykket, da de ikke har nogle overflødige komponenter. Det stilrene look tiltaler mange, og det kan være en af grundene til, at man vælger en fixie cykel.

Når alt kommer til alt, skal du overveje, om fordelene ved en fixie cykel eller single speed cykel opvejer ulemperne. Du skal ikke lade dig afskrække, men være opmærksom på, at det kræver en smule tilvænning. Du kan dog være sikker på, at når først teknikken sidder i benene, så er det en simpel måde at cykle på, som faktisk kan være ret så vanedannende.

Singlespeed cykel
Bianchi Pista Steel 1g - Sølv
Bianchi Pista Steel 1g – Sølv
 • Topkvalitet fra ikoniske Bianchi
 • 2018-model
 • Indvendige gear
 • Fælgbremse
6.299 kr.
Levering fra 249 kr.