Fejlsøgning: Sådan finder du fejlen på din elcykel

6 minutter
Kristian Baastrup Kristian Baastrup

Oplever du problemer med din elcykel? Så kan det være, at der er tale om en simpel fejl, som du kan løse på egen hånd. Det kan dog også være mere alvorlige problemer, som kræver, at din elcykel kommer på værksted. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du finder fejlen på din elcykel.

En elcykel er et forholdsvist avanceret stykke teknologi. Som det er tilfældet med al anden teknik, kan din elcykel gå i stykker eller volde problemer. Oplever du problemer med din elcykel, kan du i nogle tilfælde selv løse dem, hvis du er heldig. I andre tilfælde er problemerne dog mere alvorlige, så de skal udbedres hos en specialiseret cykelsmed.

Hvis du vil finde ud af, om du kan løse problemerne på egen hånd, skal du først og fremmest finde frem til, hvad der er årsagen til problemet. Heldigvis er en elcykel i stand til at udsende forskellige signaler, så du kan afkode og lokalisere fejlen. Det får du hjælp til i denne artikel.

Displayet blinker, hvis der er fejl på elcyklen

De fleste nye elcykler er udstyret med et display, så de kan give dig et signal, hvis der er noget galt. Opstår der en fejl på din elcykel, kan du se det, hvis den sidste lampe ved batteriindikatoren begynder at blinke. Er det tilfældet, kan du være sikker på, at der er noget galt, og du bør derfor ikke forsøge bruge din elcykel, før fejlen er udbedret.

Som regel er det et tegn på, at der er opstået en fejl et sted i det elektriske system. Typisk vil motoren ikke kunne tændes, før fejlen er blevet udbedret. Men hvordan finder du så frem til, hvad fejlen er? Displayet blinker på forskellige måder, afhængigt af hvilken fejl der er tale om. Vi gennemgår de forskellige muligheder herunder.

Guide: Sådan finder du fejlen på din elcykel

Elcyklens display blinker på en særlig måde, når der er fejl på din elcykel. Den blinker med bestemte intervaller, som leder dig i retning af, hvilken fejl der er tale om. Det er en god idé at gå din elcykel igennem, før du kontakter salgsstedet. Herunder gennemgår vi de enkelte kombinationer.

Ingen lys i displayet

Hvis displayet ikke lyser, får du ingen fejlmeldinger. Er det tilfældet, er det som regel selve displayet, der er noget galt med. Det kan være en fejl med teknikken inden i displayet, men det kan også være en fejl med kablerne. Eksempelvis hvis der er opstået et brud, eller et af kablerne ikke sidder ordentligt.

Her kan du prøve forsigtigt at trække i kablerne, så du kan se, om de sidder, som de skal. Hvis ikke det løser problemet, er det svært at finde årsagen til, at displayet ikke løser. Har du ikke erfaring med at løse denne slags problemer, er det vigtigt, at du kontakter den forretning, hvor du har købt elcyklen, så de kan udbedre problemet.

To blink indikerer motorfejl

Hvis displayet virker, som det skal, blinker det, når der er fejl på elcyklen. Blinker det to gange, betyder det, at der er fejl på motoren. Her kan du være heldig, at du selv kan løse problemet. Det kræver, at du tjekker stikket på forgaflen. Sidder det ikke rigtigt, kan du forsøge at rette det og se, om det løser problemerne. Hvis ikke, bør du kontakte salgsstedet, så din elcykel kan blive repareret.

Tre eller fire blink indikerer fejl på controller eller display

Er der fejl på controlleren eller displayet, vil du få enten tre eller fire blink. Tre blink betyder, at der er en fejl i controlleren, mens fire blink indikerer, at der er en fejl i selve displayet. Her skal du enten have udskiftet controlleren eller displayet, da det desværre ikke er muligt at løse problemet selv.

Otte blink indikerer fejl på batterispændingen

Hvis du får otte blink i displayet, betyder det, at batterispændingen er forkert. Det kan du i nogle tilfælde løse selv. Forsøg at lade batteriet op eller se, om laderen ikke virker, som den skal. Det kan betyde, at du skal have udskiftet batteriet, men det kan også betyde, at laderen skal udskiftes.

Fejlsøg din elcykel, før du kontakter forhandleren

Det er altid en god idé at gå din elcykel igennem, før du kontakter den forretning, hvor du har købt din elcykel. Der kan være flere forhold end ovenstående, som gør, at din elcykel ikke fungerer som den skal – eller at den opfører sig som om, at der er noget galt, uden at det behøver at være tilfældet.

Du bør eksempelvis altid sørge for at tjekke, om der er løse forbindelser ved motorstikkene. Er det tilfældet, vil motoren ikke få den strøm, som den har behov for – og dermed er den ikke i stand til at skabe fremdrift, når du cykler. I nogle tilfælde kan det også være en så simpel fejl, som at batteriet ikke er skubbet ordentligt ind, eller at du har glemt at låse op for det.

Herudover bør du desuden sørge for at pumpe din elcykel med jævne mellemrum, så den ikke mangler luft. Det fremgår ikke af displayet, hvornår dækkene mangler luft. Til gengæld dræner det batteriet hurtigere, hvilket kan få elcyklen til at opføre sig anderledes end den plejer.

Hvis intet af ovenstående virker, bør du kontakte den forretning, hvor du har købt elcyklen. I nogle tilfælde er reparationerne gratis, hvis du er dækket af reklamationsretten. I andre tilfælde kan du få udbedret fejlene hos en cykelforhandler, som er specialiseret i elcykler.