SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️
SOMMER-UDSALG!☀️Spar op til 50% på din nye cykel☀️Klik her og se de brandvarme sommertilbud!☀️

Købsguide: Hvilken elcykel skal jeg vælge?

11 minutter
Kristian Baastrup Kristian Baastrup

Elcykler er mere populære end nogensinde før, og de fås i dag i mange forskellige prisniveauer. Størstedelen af cykelproducenter har elcykler i sortimentet, og de forskellige modeller varierer på flere parametre. Men hvilken elcykel skal du vælge? Svaret afhænger af, hvilket behov du har. Her følger en praktisk købsguide til, hvordan du vælger den rigtige elcykel til netop dit behov.

Når du skal vælge elcykel, har du mange forskellige muligheder. Du kan få elcykler i langt de fleste prisniveauer, og de forskellige modeller har varierende egenskaber. Det kan derfor også være svært at overskue, hvilken elcykel du skal vælge, da det afhænger af dit individuelle behov.

Skal du eksempelvis bruge din elcykel til at tilbagelægge lange distancer, når du skal til og fra arbejde, skal du vælge en anden model, end hvis du har brug for et transportmiddel til kortere distancer. Med denne købsguide får du konkrete tips til, hvordan du vælger den rigtige elcykel til dit behov.

Dette skal du overveje før køb af elcykel

Før du beslutter dig for at investere i en elcykel, er det en god idé at sætte dig grundigt ind i, hvad forskellen på de enkelte modeller er. Det giver dig mulighed for at vurdere, hvilken type som opfylder dit behov på bedste vis. På den måde er du sikker på, at du vælger en elcykel, som rent faktisk lever op til dine forventninger.

Stil dig selv følgende spørgsmål før køb af elcykel:

  • Hvad skal elcyklen primært benyttes til?
  • Hvilken motor skal elcyklen have?
  • Hvor lang skal du kunne køre på én opladning?
  • Hvilket design skal elcyklen have?
  • Hvor stort et mit budget?
  • Hvilken motor skal elcyklen have?

Elcykler findes i to udgaver, når det kommer til motoren. Du kan vælge mellem en elcykel med frontmotor eller centermotor. Der er væsentlig forskel på de to motortyper, og du bør derfor starte med at forstå, hvordan de enkelte typer fungerer, så du er bedre rustet til at træffe det rigtige valg.

Forskel på frontmotor og centermotor:

  • Frontmotor: Frontmotoren er placeret i elcyklens forhjul, hvor den trækker cyklen fremad. Den giver dig ekstra hjælp til at trække cyklen fremad, og den egner sig primært til korte og mellemlange ture.
  • Centermotor: Centermotoren er placeret i elcyklens krank, og det giver dig en god balance, når du cykler. Den giver dig mere kraft, når du træder i pedalen, og denne type motor er særligt velegnet til længere distancer.

Hos Bikeland.dk finder du både elcykler med front- og centermotor. Vi anbefaler, at du vælger en elcykel med centermotor, hvis du vil have en elcykel, som føles naturlig at cykle på. Her er motoren placeret i cyklens krank, så den er skjult bag pedaler, tandhjul og lignende, og du vil have en følelse af at cykle på en almindelig cykel.

Centermotoren er momentdrevet, og derfor trækker den dig ikke, uden du selv yder en smule. Du kan nemt justere, hvor meget assistance motoren giver dig, og de fleste elcykler har 3-4 forskellige niveauer. Vælger du en elcykel med frontmotor, vil det føles som om, at du bliver trukket fremad, mens centermotoren mere føles som en kraftig medvind.

Shimano-motoren er klart den mest udbredte, men du kan typisk vælge mellem Bosch, Shimano eller Brose. Der er stort set ingen forskel på Bosch- og Shimano-motorer, men de forskellige producenter trækker en smule forskelligt. Det kan derfor være en god idé at prøve en elcykel med de forskellige motorer, før du vælger.

Hvor kraftig skal motoren være?

De forskellige motorproducenter opererer med forskellige motorniveauer. Disse bliver ofte afmålt på det, der kaldes for newtonmeter. Det giver en indikation af, hvor kraftig motoren er. I dag har de fleste elcykler motorer, som kan klare det danske terræn, uanset hvor ‘svage’ de er. Benytter du din elcykel i kuperet terræn som eksempelvis i skoven, kan det dog være en god idé at kigge efter en elcykel med en mere kraftig motor.

Både Bosch og Shimano har minimum fire niveauer af motorer. De kraftigste motorer til elcykler er forbeholdt mountainbikes eller det, der kaldes for speed pedelec-modeller, hvor acceleration og hastighed er afgørende. Der kan dog også være forskellige motorstyrker på citybikes, hvorfor det altid er værd at være opmærksom på.

Skal du bruge din nye elcykel til almindelig bykørsel, kan det være en god idé ikke at vælge en af de svageste modeller. Det skyldes, at der er mange lyskryds i byerne, og derfor vil du ofte skulle bremse op. Her vil en stærkere motor kunne accelerere hurtigere, selvom der til almindeligt hverdagsbrug ikke vil være den store forskel.

Selv de svageste motorer vil være mere end rigeligt til lange strækninger på de danske cykelstier. Ofte hænger prisen på elcyklen sammen med motorens styrke, og det er samtidig værd at bemærke, at de mere kraftfulde motorer kører kortere på én opladning, da de bruger mere energi, når de er i brug.

Hvor langt skal batteriet kunne række?

Du kan vælge mellem flere forskellige batteristørrelser, når du skal investere i en elcykel. Både hos Shimano og Bosch er der forskel på batteristørrelserne. Batteriets kapacitet har stor betydning for dit valg, da de er afgørende for, hvor langt du kan køre på en enkelt opladning. Du finder typisk mellem 3-4 forskellige batteristørrelser, og der er markant forskel på prisen i forhold til den enkelte størrelse.

Før du vælger batteristørrelse, skal du overveje, hvor langt du planlægger at køre på en enkelt opladning. Skal elcyklen kunne klare at transportere dig til og fra arbejde på en opladning, er det vigtigt, at du vælger en batteristørrelse, som rent faktisk kan klare det. Her bør du dog også være opmærksom på, at batteriets rækkevidde har indflydelse på garantien.

Kraftigere batterier giver længere garanti

Typisk garanterer, at batterierne kan klare minimum 1000 fulde opladninger, før det må begynde at vise tegn på slid. Derfor får du en længere garanti, hvis du vælger et batteri med en større rækkevidde og kapacitet, da det giver dig et sjældnere behov for opladning – og dermed er du dækket af garantien over en længere periode.

De fleste batterier kan i dag køre langt på en enkelt opladning. De største batterier har en rækkevidde på op mod 150 kilometer på en opladning, mens de mindste kan klare distancer på omkring 30-50 kilometer. Det er derfor en god idé at vælge en elcykel med et batteri, som har en ordentlig kapacitet og rækkevidde, hvis du skal cykle langt.

Overvej hvor langt du vil køre pr. opladning

På nogle elcykler er det muligt at vælge mellem forskellige batteristørrelser, men det er langt fra alle. De fleste modeller sælges med en fast batteristørrelse fra start, og derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvor langt du vil køre pr. opladning, før du beslutter dig for, hvilken elcykel du skal vælge.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine planer ændrer sig i fremtiden, er det en god idé at vælge en elcykel med en større batterikapacitet. Det kan være dyrt at ændre på et senere tidspunkt, og derfor er det ofte godt givet ud at vælge et batteri med en ordentlig rækkevidde og kapacitet, hvis du er i tvivl.

Hvilken type elcykel skal jeg vælge?

Hvis du allerede har foretaget indledende research i forhold til at vælge elcykel, vil du vide, at der findes mange forskellige modeller. Du kan både finde klassiske herrecykler og damecykler, men der findes også mountainbikes og racercykler, som er eldrevne. Hos Bikeland.dk har vi inddelt elcykler i forskellige kategorier, så du nemt kan finde den type, som matcher dit specifikke behov.

Du kan bruge filterfunktionen til at indsnævre udvalget, så du får vist de modeller, som du er interesseret i. Hvis du primært skal bruge en elcykel til transport, kan det være en god idé at filtrere el-mountainbikes og el-racercykler fra, da disse primært egner sig motionscykler og derfor ikke er velegnede til hverdagsbrug.

Her vil du i stedet skulle vælge en citybike eller en klassisk cykel. Disse er typisk fuldt udstyret fra start, så du ikke skal tilkøbe lygter, lås, skærme og støtteben separat, ligesom du ofte skal, når du investerer i en mountainbike eller racercykel.

Elcykler til hverdagsbrug

Når du skal vælge elcykel, skal du først og fremmest overveje, hvordan du ønsker at sidde på cyklen. De klassiske modeller er karakteriseret ved, at du sidder oprejst på cyklen. Her er det komforten, som er i centrum, da det skal være behageligt at anvende elcyklen. På damecykleren er der lav indstigning, og du kan typisk opnå en position, hvor din ryg er ret.

Du kan dog også finde forskellige eldrevne citybikes, hvor du opnår en mere sporty position, hvor du sidder foroverbøjet. Disse modeller er ikke helt så komfortable, men til gengæld kommer du lettere op i fart, så du kan komme over de 25 km/t, som typisk er grænsen for, hvornår motoren stopper med at hjælpe.

Speed Pedelec-elcykler til lange strækninger

Hvis du skal pendle langt, kan du vælge en Speed Pedelec-elcykel, som er samlebetegnelsen for elcykler, der kan køre op til 45 km/t. Her får du masser af fart på, når du skal tilbagelægge lange lige træk. Motoren er kraftigere, men der er til gengæld en række krav, som skal være opfyldt, når du anvender en Speed Pedelec-cykel.

Du skal f.eks. anvende cykelhjelm, når du cykler på en Speed Pedelec-elcykel. Herudover er der en række krav til forsikringer, ligesom du skal have lys på cyklen, uanset om du kører om dagen eller natten. Du bør derfor ikke vælge en Speed Pedelec-elcykel, hvis du vil en nem og simpel hverdagscykel.

I stedet bør du overveje, hvad det primære formål med elcyklen er. Det giver dig langt bedre forudsætninger for at vælge en cykeltype, som matcher dit specifikke behov. Igen kan det være en god idé at prøve forskellige modeller, inden du beslutter dig for, hvilken type elcykel du skal vælge.

Hvilket mærke skal elcyklen være?

Hos Bikeland.dk finder du elcykler fra et bredt udvalg af forskellige cykelmærker fra ind- og udland. Du er derfor sikret den højeste kvalitet, stort set hvilken elcykel du vælger. Du kan filtrere på baggrund af det enkelte brand, hvis du i forvejen ved, hvilket mærke du er på udkig efter.

Hvis du ikke har nogle præferencer, kan du i stedet gå på opdagelse i det store udvalg. Her har du samtidig mulighed for at anvende filteret, så du er sikker på, at du kun får vist de elcykler, som lever op til dit behov – f.eks. kan du filtrere på baggrund af typer såsom klassiske elcykler, el-citybikes, el-mountainbikes, el-gravelbikes og meget mere.

Blandt de mest populære producenter af elcykler er Kalkhoff, Gazelle, Scott, Bergamont, Specialized, Cannondale, Moustache, Kildemoes og Trek. Du finder dog stort set alle cykelbrands, som producerer elcykler, i udvalget, og vi henter automatisk nye brands ind, når vores samarbejdspartnere får nye modeller hjem.

Hvorfor vælge en elcykel?

Der er mange gode grunde til at vælge en elcykel. Først og fremmest er elcyklen et fornuftigt alternativ til bilen, da den vil være med til at indføre mere motion i din hverdag. Du kan eksempelvis droppe at tage bilen til og fra arbejde, men i stedet bruge din elcykel. Samtidig vil du spare tid, fordi du kommer hurtigere frem end på en almindelig cykel.

En elcykel er i langt de fleste tilfælde billigere end en bil, og du skal ikke tænke på udgifter til brændstof, afgifter eller offentlig transport. I stedet skal du blot oplade batteriet en gang imellem. Du skåner samtidig miljø og klima med en elcykel, hvilket gør den til det helt rigtige valg, hvis du ønsker at gøre noget godt for planeten.